Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân University College Fryslân: Global Responsibility & Leadership

Mijn eerste uni maanden: "Leuk om op de campus te wonen"

decorative image
Studenten van de opleiding Global Responsibility & Leadership blikken terug

Cathelijne, Jonas, Elise en Derk zijn na de zomer begonnen aan hun tweede studiejaar bij de bacheloropleiding Global Responsibility & Leadership van Campus Fryslân. Hoe voelt het voor hen om 'student' te zijn? Wat zijn tot nu toe hun hoogtepunten? En hoe ervaren zij hun studie? Lees hun verhalen hieronder!

Nu geen zin of tijd om te lezen? Ervaar deze opleiding zelf tijdens een dagje proefstuderen of kom langs tijdens onze Open Dag.

decorative image
Cathelijne, Jonas, Rochelle, Derk en Elise

Het verhaal van Cathelijne uit Haarlem

Waar kom je vandaan en uit welke school?

Ik ben geboren in Haarlem en heb daar 14 jaar gewoond. Eerst heb ik 2 jaar op het Stedelijk Gymnasium Haarlem gezeten. Daarna kreeg ik de optie om in Qatar mijn middelbare school af te maken. Natuurlijk had ik dit gedaan en heb de laatste 4 jaar afgerond op de International School of London, Qatar (ISLQ). Hier deed ik het International Baccalaureate (IB) systeem.

Hoe voelt het om een universiteitsstudent te zijn en wat is het verschil met de middelbare school?

Omdat het IB best een heftig schoolsysteem is was ik vrij goed voorbereid. Ik had inmiddels al meer dan 200 essays, lab reports en academic research papers geschreven. Dus het grootste verschil was voor mij vooral dat je iedere 9 weken nieuwe vakken kon kiezen. Maar ik hoor van veel anderen wel dat vooral de essays schrijven in het begin pittig was. Maar hierin word je helemaal begeleid door docenten.

Wat vind je het leukst aan het programma?

Ik vind het heel erg leuk dat je zo vrij bent om allemaal verschillende vakken te kiezen. Je kan leren over cocaïne in Colombia maar ook over ecosystemen en economie. Je kan superveel kiezen wat je interessant vindt.

Hoogtepunten van je eerste jaar aan de universiteit

Mijn hoogtepunt van het eerste jaar is denk ik wel de eerste weken waarin je allemaal nieuwe mensen ontmoet en nieuwe vrienden maakt.

Aan wie zou je het programma aanbevelen? (voor wie is dit programma geschikt? Qua interesses, misschien persoonlijkheid etc.)

Ik zou dit programma aanbevelen aan mensen die graag willen leren over actuele gebeurtenissen in de wereld en hoe je problemen kan oplossen in de wereld. Ik denk dat het wel echt belangrijk is dat je open-minded bent en tegen kritiek kan. Er zijn heel vaak in-class discussies over bepaalde onderwerpen en alle meningen worden zo over tafel gegooid. Het kan erg goed op deze studie dat je met uitgesproken personen zit die altijd hun mening zullen laten horen. Dit is wel iets waar je tegen moet kunnen maar daardoor ook juist weer heel veel kan leren.

Hoe is het om op jezelf te wonen in een Campus?

Ik vond het heerlijk om geen huizen stress te hebben en een jaartje gewoon een eigen badkamer en keuken te hebben. Je zit echt op een toplocatie super dicht bij de uni en het station en eigenlijk alles wel.

Wat vind je ervan om met veel internationale studenten om te gaan?

Omdat ik natuurlijk van een internationale school kom ben ik het gewend om met internationale studenten om te gaan. Daarom heb ik ook juist een Engelse studie gekozen. Ik vind het onwijs leuk om met allemaal mensen uit verschillende landen om te gaan.

Is er iets wat je niet had verwacht/zag aankomen tijdens je eerste studie jaar?

Ik had eigenlijk niet verwacht dat het mij zo makkelijk af zou gaan. Ja af en toe tijdens tentamen week en sowieso de laatste weken is het erg druk. Maar niet veel drukken dan op de middelbare school. Dat had ik niet verwacht.

Het verhaal van Jonas uit Groningen

Jonas
Jonas

Hey Jonas! Waar kom je vandaan en op welke school heb je gezeten?

Mijn naam is Jonas en ik ben 20 jaar. Ik kom uit Groningen en ging daar naar het Willem Lodewijk Gymnasium. Ik zal je vertellen hoe ik m'n eerste jaar als student op Global Responsibility & Leadership (GRL) heb ervaren.

Hoe voelt het om een universiteitsstudent te zijn en wat is het verschil met de middelbare school?

Het is heel anders om student te zijn dan middelbaar scholier. Als student krijg ik veel meer ruimte om m'n eigen invulling te geven aan school. Er is niet iemand die je gaat controleren. Het ligt dus ook helemaal bij jezelf. Dat vind ik erg fijn. Het voelt een stuk vrijer, zelfstandiger en volwassener dan op de middelbare school.

Wat vind je het leukst aan het programma?

De twee beste dingen aan de studie zijn de community en de breedte van de onderwerpen. De mensen waarmee je studeert, maken of breken je studententijd voor een groot deel en met de mensen op GRL zul je absoluut iets prachtigs neerzetten. De grote mogelijkheid aan onderwerpen op deze studie biedt je de kans om te leren van vele verschillende bronnen. Je zult met nieuwe dingen geconfronteerd worden en wellicht een ander perspectief verwerven dan wat je eerder had.

Aan wie zou je het programma aanbevelen?

Dit programma is voor open, leergierige en breed geïnteresseerde mensen. Als je veel geeft om de mens en de wereld zul je je helemaal op je plek voelen op deze studie!

Hoe is het om op jezelf te wonen in een Campus?

Op mezelf wonen vind ik heerlijk. Bij mijn ouders wonen was fijn, maar ik was echt toe aan een eigen plekje. Op je kamer kun je even tot jezelf komen, maar je kunt ook eropuit gaan, want in een campus zitten je vrienden twee deuren verder. Dat is super. Je leert mensen op een diepere manier kennen, omdat je praktisch samenwoont.

Wat vind je ervan om met veel internationale studenten om te gaan?

De internationale studenten zijn stuk voor stuk goede mensen. Het is erg leuk om met mensen om te gaan uit zoveel verschillende plekken, want iedereen heeft net een andere ervaring en je leert daardoor heel veel over anderen. Duitsers eten bijvoorbeeld bakstenen als brood.

Is er iets wat je niet had verwacht/zag aankomen tijdens je eerste studiejaar?

Het gaat sneller dan je verwacht. Mensen zeggen het wel altijd, maar het is ook echt zo. Het eerste jaar is zo voorbij, dus geniet ervan! Ik hoop je snel te zien op de campus!

Het verhaal van Elise uit Raalte

Elise
Elise

Hey Elise! Waar kom je vandaan en op welke school heb je gezeten?

Ik kom uit het oosten, ik heb in Raalte op de middelbare school gezeten, aan het Carmel College Salland. Daar had ik een E&M-profiel met Wiskunde A, Duits, Muziek, Bedrijfseconomie en onze school bood ook een programma aan met extra Engels en een International vak (dat lijkt heel erg op de studie).

Hoe voelt het om een universiteitsstudent te zijn en wat is het verschil met de middelbare school?

Ik ga wel goed op universiteitsstudent zijn. Er is veel meer ruimte om zelf je dag in te delen en dus ook om soms wat extra te doen of juist een stapje terug te doen. Het heeft mij ook wel wat tijd gekost om daar wat meer een routine in te vinden, maar ik zou inmiddels ook niet meer terug willen naar de volle planning van de middelbare school. Je kan nu veel meer je eigen ding doen. Iets wat ik ook heb gemerkt (wat misschien ook wat meer iets van onze campus is) is dat veel dingen die op de middelbare school “niet stoer” waren, nu juist worden aangemoedigd. Denk dan aan een actieve houding hebben, veel vragen stellen, bereid zijn ergens extra werk in te stoppen, dat waren dingen waar je bij ons op de middelbare school raar voor aan werd gekeken. Maar hier is dat juist enorm aangemoedigd en zie je daar vaak ook positieve resultaten van terug.

Wat vind je het leukst aan het programma?

Het leukst aan het programma is absoluut de positieve sfeer die er hangt. Natuurlijk is iedereen uniek, maar er loopt wel een bepaald type mens rond. Er word veel geaccepteerd en er is veel ruimte om jezelf te ontwikkelen.

Wat waren hoogtepunten van je eerste jaar aan de universiteit?

Een paar van de hoogtepunten waren nieuwe vrienden maken, interessante lectures, leuke evenementen georganiseerd door de studievereniging en over het algemeen gewoon de topsfeer. Uiteindelijk word ik het gelukkigst van de kleine momenten, met vrienden bij iemand op de kamer, een paar mensen koken, er worden spelletjes gespeeld, gesprekken gevoerd, dat zijn voor mij echt de hoogtepunten.

Aan wie zou je het programma aanbevelen?

Ik zou het programma aanbevelen aan mensen die niet bang zijn hun mening uit te spreken, kritisch durven denken (naar anderen maar ook naar jezelf), mensen die avontuurlijk zijn, geïnteresseerd zijn in verschillende meningen en vooral openstaan voor nieuwe informatie en ideeën. We grappen wel eens dat mensen hier heel erg op elkaar lijken en dezelfde meningen hebben, maar er is ook meer dan genoeg ruimte om je eigen persoon te zijn en daarin te ontdekken wat jou uniek maakt. Je hoeft zeker niet in een bepaald hokje te passen.

Hoe is het om op jezelf te wonen in een campus?

Ik geniet enorm van op mezelf wonen. Ik moest in het begin zeker even wennen maar het leven op Kanaalstraat is nooit echt alleen. Koken gebeurt vaak samen en je kunt makkelijk even bij mensen langs. Het is vooral gewoon heel erg gezellig.

Wat vind je ervan om met veel internationale studenten om te gaan?

Ik vind het echt top. Ik heb gemerkt dat ik zelfs meer met internationals omga dan met de Nederlandse studenten. Het is gaaf om met verschillende culturen en achtergronden bij elkaar te zijn. Al is het soms wel even lekker om met wat Nederlanders bij elkaar te zitten en geen Engels te hoeven praten.

Is er iets wat je niet had verwacht/zag aankomen tijdens je eerste studiejaar?

Ik had niet verwacht zoveel te veranderen. Ik heb in het afgelopen jaar echt geleerd dingen op mijn eigen manier te doen en dat heeft enorm geholpen in mijn persoonlijke groei. Ik zit hier duidelijk op de goede plek en had zeker niet verwacht dat dat zou gebeuren.

Het verhaal van Derk uit 't Harde

Derk
Derk

Hey Derk! Waar kom je vandaan en op welke school heb je gezeten?

Ik kom uit 'T Harde en ging naar het LFC in Elburg.

Hoe voelt het om een universiteitsstudent te zijn en wat is het verschil met de middelbare school?

Universiteits student zijn voelt geweldig, want je hebt zo veel meer vrijheid Dan op de middelbare. Dit is ook het grote verschil voor mij, want je krijgt niet alleen meer vrijheid, maar je doet meer dingen die je intereseren.

Wat vind je het leukst aan het programma?

Dat is ook wat ik het leukste vind aan het programma, want we bespreken onderwerpen die ik leuk vind en ik krijg vrijheid om me te focussen op wat ik interrassant vind.

Wat waren de hoogtepunten van je eerste jaar aan de universiteit?

Het hoogtepunt van mijn eerste jaar zou ik tot nu toe de Crisim pre-event noemen. Dit was een evenement van de studievereniging die ik hielp organiseren. Bij dit evenement kregen we een paar super interessante keynotes en we wisten de ambasadeur van Bangladesh te overtuigen om te komen.

Aan wie zou je het programma aanbevelen?

Ik denk dat om dit programma te volgen je het beste een kritische kijk op de wereld kan hebben en open staat voor nieuwe oplossingen. Het is belangrijk dat je breed naar problemen wil kijken, want je gaat niet op 1 specifiek gebied focussen.

Hoe is het om op jezelf te wonen bij een Campus?

Ik vind het heel fijn om op mezelf te wonen, het geeft me namelijk enorm veel vrijheid, maar omdat we nu nog met zn allen in een gebouw wonen voel ik me niet eenzaam.

Wat vind je ervan om met veel internationale studenten om te gaan?

Persoonlijk vind ik de internationale omgeving het beste aan de opleiding, want je kan een keer iets anders horen dan de standaard Nederlandse mening. Ik vind zelf dat internationals een stuk gezelliger zijn.

Is er iets wat je niet had verwacht/zag aankomen tijdens je eerste studie jaar?

Wat ik niet had verwacht in dit jaar was dat de studie last lager zou zijn dan VWO 6, het viel veel meer mee en deadlines waren minder eng.

Het verhaal van Rochelle uit Bolsward

Waar kom je vandaan en uit welke school?

Ik kom zelf uit Makkum en heb op het Marne college in Bolsward gezeten, daar heb ik vwo tweetalig gedaan met het profiel NT + NG met extra vak aardrijkskunde (dus na, sk, wis, bio, fr, nl, en, ak)

Hoe voelt het om een universiteitsstudent te zijn en wat is het verschil met de middelbare school?

Ik vind het ontzettend leuk om een universiteitsstudent te zijn, omdat je met mensen op een opleiding zit die dezelfde interesses en gedachtes hebben. Het niveau van een universiteit daagt mij persoonlijk uit, iets wat ik soms wel miste op de middelbare school. Ik denk dat het grootste verschil is dat veel meer dingen je eigen verantwoordelijkheid zijn en dat je dingen zelf moet regelen en organiseren. Ook komen er veel nieuwe dingen bij zoals netwerken, en ben je echt bezig met het opbouwen van een CV en eigenlijk je carrière. Wat ook echt een verschil is, is dat je niet bijvoorbeeld meer woordjes moet leren voor Frans, maar je echte actuele onderwerpen behandelt en bespreekt. Natuurlijk is deze BSc opleiding niet echt vergelijkbaar met een standaard BSc opleiding, maar het komt op hetzelfde neer.

Wat vind je het leukst aan het programma?

Er zijn meerdere aspecten die ik leuk vind aan dit programma. Het eerste is de diversiteit van onderwerpen, en de interdisciplinaire relaties die daar tussen te vinden zijn. Elk onderwerp is te koppelen aan een ander onderwerp en daarbij ook weer aan de echte wereld. Een ander punt wat ik leuk vind aan dit programma is dat je kleinschalig onderwijs hebt, wat inhoud dat je je studiegenoten goed kent en ook de leraar. Je voert discussies, bespreekt verschillende standpunten en argumenten en dit alles draagt bij aan het ontwikkelen van jezelf. Wat ook een punt is wat ik leuk vind aan deze opleiding is de manier van toetsing, het is niet dat je 9 weken lang colleges moet volgen en dan een tentamen erover krijgt (wat wel nog kan), maar dat je bijvoorbeeld beoordeeld wordt op een paper die je hebt geschreven in combinatie met hoe je je gedraagt in de lessen of met een presentatie. Dat combinatiecijfer bepaalt dan vervolgens of je een vak haalt ja of nee.

Hoogtepunten van je eerste jaar aan de universiteit

Mijn hoogtepunten zijn onder andere het maken van nieuwe vrienden. Voordat ik begon aan de opleiding was ik wel wat angstig dat ik geen nieuwe vrienden zou maken omdat dit niet mijn sterkste punt is, maar dat is uiteindelijk zeker wel gelukt. Iedereen heeft nieuwe vrienden gemaakt wat dat betreft. Ook leer je gewoon heel veel nieuwe mensen kennen. Nog een hoogtepunt is natuurlijk hoe ik mij academisch weer beter heb ontwikkeld en ook persoonlijk. Andere hoogtepunten zijn natuurlijk ook de feestjes en de gezelligheid, maar hier kon je je ook heel goed van terugtrekken als je daar geen zin in had. Wat wel echt superleuk was, is de introweek en het eindgala.

Aan wie zou je het programma aanbevelen? (voor wie is dit programma geschikt? Qua interesses, misschien persoonlijkheid etc.)

Ik zou dit programma aanbevelen als je een brede interesse hebt en gemotiveerd bent om een steentje bij te dragen aan het verbeteren van deze wereld. Je moet open kunnen staan voor veel nieuwe dingen en ook veel nieuwe dingen willen leren.

Hoe is het om op jezelf te wonen in een Campus?

Ontzettend leuk. Ik had al eerder op mijzelf gewoond, dus het was niet heel nieuw voor mij. Met alle medestudente in een gebouw is ontzettend leuk. Je kan zo even na elkaar toe lopen, samen eten, of als je wat nodig hebt dan is er vast wel iemand die het voor je heeft.

Wat vind je ervan om met veel internationale studenten om te gaan?

Ik vind het super, je leert zoveel nieuwe dingen en andere perspectieven. Ik denk niet dat deze opleiding hetzelfde zou zijn als het een Nederlands talige opleiding was geweest. Je ontdekt nieuwe culturen, leert nieuwe dingen en leert daarbij ook hoe belangrijk het is om verschillende culturen te hebben.

Is er iets wat je niet had verwacht/zag aankomen tijdens je eerste studie jaar?

Dat ik studeren zo leuk zou vinden. Ik ben iemand die ook graag werkt en lekker niks kan doen, maar altijd als ik bezig was voor de studie vond ik dat leuk om te doen. Wat ik niet had verwacht is dat ik mijzelf ook zo ontzettend zou ontwikkelen en zoveel nieuwe mensen zou leren kennen.

decorative image
De faculteit staat middenin het centrum van Leeuwarden

Kom langs!

Zelf kennismaken met dit bachelorprogramma? Kom langs tijdens de Een dag student op 27 oktober in de faculteit Campus Fryslân, of tijdens de Open Dag op 29 oktober in Groningen. Ontmoet huidige docenten en studenten en ontdek meer over het studentenleven in Leeuwarden!

✔️ Breng je kennis en ervaring in praktijk met Living Lab projecten

✔️ Maak deel uit van een hechte vooruitstrevende en internationale community

✔️ Wij zorgen ervoor dat er in het eerste jaar van je studie  woonruimte  voor je beschikbaar is in het historische centrum van de studentenstad! 

Over Global Responsibility & Leadership

Ben jij een wereldburger? Wil jij een verantwoordelijke leider worden? Hier ontwikkel jij de leiderschapskwaliteiten die de toekomst nodig heeft!

Er is niet één manier om mondiale problemen op te lossen. Daarom bestudeer je de wereld tijdens dit programma vanuit verschillende academische disciplines, zoals politiek, psychologie, economie, mondiale gezondheid, aardsysteem en datawetenschap.

Vragen?

Wil je meer weten over deze opleiding? Of heb je vragen over studeren in Leeuwarden of over hoe de aanmeldings- en selectieprocedure werkt? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)6 11548441 of per e-mail via ucf-grl@rug.nl. We helpen je graag verder!

Laatst gewijzigd:20 december 2022 15:54