Skip to ContentSkip to Navigation
Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Corporate story

Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân: global challenges, local solutions

Campus Fryslân is de elfde faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen en is gevestigd in Leeuwarden (Friesland). Campus Fryslân is uniek in haar soort. Een faculteit die zich richt op de inter- en transdisciplinaire bestudering van wetenschappelijke vraagstukken rond maatschappelijke en economische thema’s die spelen binnen de Friese regio, maar tegelijkertijd ook op wereldniveau. Vandaar ons motto: ‘global challenges, local solutions’. Campus Fryslân streeft hierbij naar een balans tussen fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek.

De UN Sustainable Development Goals vormen een belangrijke inspiratiebron voor de strategische visie van Campus Fryslân. In onderwijs en onderzoek worden staf en studenten uitgedaagd om waar mogelijk hieruit wetenschappelijke vraagstellingen te distilleren die een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van deze doelen.  

De Rijksuniversiteit Groningen (1614) is een internationaal onderzoeks- en onderwijsinstituut van allure: een top 100-universiteit, gevestigd in het Noorden van Nederland. Behalve in de Rijksuniversiteit Groningen is Campus Fryslân geworteld in het Friese kennisnetwerk: een samenwerkingsverband van dertien kennisinstellingen en twee overheden voor een krachtig, bestendig en kwalitatief hoogstaand hoger (academisch) onderwijsaanbod in Friesland. Het aanbod sluit aan op vragen van instellingen, overheden en bedrijven, in nationale- en internationale kennisnetwerken.

Campus Fryslân is een onderwijs- en onderzoeksorganisatie bestaande uit: een University College met een Engelstalig bachelorprogramma ‘Global Responsibility and Leadership’, een Master College met tien Engelstalige masterprogramma’s en een Graduate School met 50 PhD-studenten werkend aan een brede range van onderzoeksprojecten. Het onderzoek van de Graduate School is georganiseerd rondom vier centrale onderzoeksthema’s: Culture, Language, & Technology, Governance & Sustainable Economy, Food & Health, and High Technology Systems & Materials.

Innoverend, verbindend en eigenzinnig. Dat zijn de kernwoorden die passen bij Campus Fryslân. Door het opzetten van goed onderwijs en onderzoek wil CF niet alleen bijdragen aan de ontwikkeling van de regio, maar ook (inter)nationaal aan een betere wereld. Door een inter- en transdisciplinaire aanpak willen we de kloof tussen onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en maatschappij overbruggen met een uniek aanbod van opleidingen op bachelor- en master-niveau, en door het onderzoek van onze PhD-studenten.

Dit alles doen we vanuit Leeuwarden. De hoofdstad van Friesland heeft een typerend historisch centrum, met een ruim aanbod van kunst, cultuur en businessnetwerken. Er is in Leeuwarden en Friesland voor studenten veel te beleven op het gebied van sport (Sportcity Heerenveen), muziek en cultuur. De Waddeneilanden, de Friese meren en andere natuurgebieden waar Friesland trots op is, zijn snel te bereiken. Studeren, werken en wonen in Friesland bieden een unieke kans om het Noorden te beleven en mee te werken aan innovatieve en toegepaste projecten en onderdeel te worden van een groeiende, energieke academische gemeenschap.

Laatst gewijzigd:08 januari 2019 12:45
printView this page in: English