Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Provincie, gemeente en universiteit investeren fors in universitair onderwijs

27 oktober 2015

De colleges van provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en Rijksuniversiteit Groningen hebben deze week ingestemd met de opzet van en de bijdrage aan de Campus Fryslân. Voor het einde van dit jaar worden de voorstellen nog behandeld door Provinciale Staten, de gemeenteraad van Leeuwarden en de Universiteitsraad van de RUG. Als zij ook akkoord gaan betekent dit de terugkeer van een universiteit in Fryslân na de sluiting van de universiteit in Franeker in de 19e eeuw.

Campus Fryslân bestaat uit een university college met een driejarige bacheloropleiding, een mastercollege met 10 masterprogramma's en een graduate school. Deze bijzondere faculteit groeit in een periode van vijf jaar uit tot 50 fte staf, 1000 studenten en 50 promovendi. Bij elkaar goed voor een investering van €57 mln.

Met het aanbieden van nieuwe masteropleidingen en een brede, internationale bachelor Liberal Arts and Sciences in het University College zal de Rijksuniversiteit Groningen zich duurzaam in Leeuwarden vestigen en bijdragen aan het (internationaal) universitair onderwijs. En aan de internationale uitstraling van de stad en provincie. Het versterkt de Friese economie.

Gezamenlijke ambities

Universiteit, provincie en gemeente zien volop kansen om een aantal ambities gezamenlijk te verwezenlijken met een faculteit  van de RUG in Fryslân. De universiteit zal daarin nauw samenwerken met de HBO-instellingen en andere kennispartners in Leeuwarden. Een stevig netwerk met bedrijven en andere stakeholders uit de regio zal zorgen voor een langdurig en wederzijds commitment aan universitair onderwijs en wetenschappelijk onderzoek ter plekke. Duurzame samenwerking tussen regionale/lokale overheden, onderwijs en bedrijfsleven betekent: maximale kansen creëren voor een versterking van academisch klimaat en voor ontwikkeling van de Friese samenleving  (community).

Impuls

De komst van RUG Campus Fryslân geeft een impuls aan het academisch klimaat en daarmee de economie van Fryslân.
"Het is geweldig dat deze overeenkomst tot stand is gekomen: een belangrijke ontwikkeling voor Noord Nederland. Je ziet steeds meer dat provincies en gemeenten investeren in onderwijs. Samen met alle andere kennisinstellingen in Leeuwarden zijn wij in staat nieuwe combinaties van onderzoek en onderwijs te realiseren", aldus de decaan van de RUG/Campus Fryslân prof. dr. Jouke de Vries.

Laatst gewijzigd:19 december 2018 07:02
Deel dit Facebook LinkedIn

Meer nieuws

  • 01 juli 2025

    Zomernummer Broerstraat 5

    Het zomernummer van RUG-magazine Broerstraat 5 is uit.

  • 01 juli 2025

    Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025

    Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...

  • 06 juni 2025

    India-Nederland Hydrogen Valley Fellowship-programma aangekondigd

    Ter gelegenheid van Wereldmilieudag op 5 juni 2025 maakten het Indiase ministerie van Wetenschap en Technologie en de RUG gisteren de start bekend van een partnerschap voor het Hydrogen Valley Fellowship-programma. Dit programma biedt getalenteerde...