Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Nieuw initiatief: wetenschapsprijs Campus Fryslân

20 december 2016

De RUG/Campus Fryslân heeft vandaag de 13 kennisinstellingen die het Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân (HOAF) hebben ondertekend gevraagd drie kandidaten voor te dragen voor de wetenschapsprijs Campus Fryslân. De wetenschapsprijs Campus Fryslân is een aanmoedigingsprijs voor jonge en actieve wetenschappers (aangesloten bij de HOAF-kennisinstellingen) die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek en wordt gefinancierd door de gemeente Leeuwarden.

Wetenschapsprijs Campus Fryslân

De prijs is ingesteld om de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek in de regio te bevorderen en zal in maart 2017 voor het eerst worden uitgereikt, gelijktijdig met de provinciale Joast Halbertsmaprijs. De wetenschapsprijs Campus Fryslân voor jonge wetenschappers zal voorlopig tweejaarlijks worden uitgereikt. De jury is geïnstalleerd en bestaat uit prof. dr. Hanny Elzinga (Decaan Honours College Rijksuniversiteit Groningen, namens RUG/Campus Fryslân, voorzitter), dr. Marijn Molema (Fryske Akademy, namens de provincie Fryslân), Milan van der Meulen (ondernemer bij Enie.nl, namens de gemeente Leeuwarden). Deze jury zal ook de winnaar van de Joast Halbertsmaprijs selecteren.

De Wetenschapsprijs Campus Fryslân voor jonge wetenschappers richt zich op de volle breedte van de wetenschapsbeoefening van de kennisinstellingen. Doel: Het stimuleren van jong wetenschappelijk onderzoektalent en het verhogen van de kwaliteit van het onderzoek dat betrekking heeft op Friesland, maar (inter)nationale uitwerking heeft: global challenges, local solutions.

Prijzengeld

De te ontvangen prijs is in totaal 10.000 euro. Deze is opgeknipt in twee stukken. 8.000 euro is voor de onderzoeker te besteden aan onderzoek of het organiseren van een wetenschappelijk congres rond zijn of haar thema. De overige 2.000 euro is voor de onderzoeker zelf, als aanmoediging.

Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân

De prijs wordt uitgeschreven onder de 13 kennisinstellingen die het Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân (HOAF) hebben ondertekend. In het Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân komen de afspraken rond samenwerking in opleidingen van hoger onderwijs samen. Het doel is om de Friese economie en kennisinfrastructuur te versterken, wat moet leiden tot meer kennis, een versterkte regionale innovatiekracht met meer bedrijvigheid en meer werkgelegenheid. Het Hoger-Onderwijsakkoord borgt daarnaast de aanwezigheid van de Rijksuniversiteit Groningen in Leeuwarden.

Het Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân werd ondertekend door bestuurders van de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente, Wageningen University & Research, NHL Hogeschool, Stenden University of Applied Sciences, Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, Minerva Academie voor Popcultuur Hanzehogeschool Groningen University of Applied Sciences, Wetsus, Fryske Akademy, Waddenacademie, Dairy Campus, Medisch Centrum Leeuwarden, Tresoar, provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden.

Laatst gewijzigd:11 juni 2019 08:44

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...