Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

Licht en de mens

25 november 2016

Wat doet licht met de mens? Wat is de bron van die fascinatie die maakt dat mensen er gebiologeerd naar staan te kijken? In samenwerking met Media Art Friesland zet RUG/Campus Fryslân het thema "licht en de mens" in de schijnwerpers. Op dinsdag 6 december in de Westerkerk te Leeuwarden gaan twee lichtkunstenaars en een wetenschapper, onder leiding van Kirsten van Santen (journaliste Leeuwarder Courant) het gesprek aan.

Sprekers

Dr. Marijke Gordijn studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en werkte meer dan 25 jaar als wetenschapper bij de afdeling Chronobiologie van de RUG en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar slaap en het effect van licht op ons dag- en nachtritme. Ze is een groot voorstander voor de afschaffing van de zomertijd, vooral omdat aanpassing van tijd (en dus licht) zorgt voor slaaptekort.

Kunstenaar Ingo Wendt is afgestudeerd op de fascinerende werking van licht op de mens en hoe toeval daarbij een grote rol speelt. Hij is ervan overtuigd dat toeval bestaat en ontroering teweegbrengt. Dit effect is onder andere te beleven in zijn werk “The Ornament Generator”, dat vanaf 7 december in de etalage van het pand Ruiterskwartier 135A te bezichtigen is.

Kunstenaar Mark Buitenwerf laat zijn publiek spelen met licht. Voor zijn werk “The Taste of Light” deed hij onderzoek naar verschillende zintuigen en de onderbewuste verwachtingen die kleuren ons geven. Met zijn werk “The Taste of Light” dat in de Westerkerk te zien is, is Buitenwerf genomineerd voor de Young Masters Award.

Details
Datum: dinsdag 6 december
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Westerkerk, Bagijnestraat 59, Leeuwarden

Media Art Friesland

Stichting Media Art Friesland haalt de beste jonge en internationale experimentele kunst naar Noord Nederland en presenteert die aan een breed publiek.

LUNA lichtfestival

Van 15 t/m 17 december 2016 vormt de openbare ruimte van de binnenstad van Leeuwarden het podium en decor voor het LUNA lichtfestival. Kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland laten lichtkunst en –design zien, mediakunstenaars verrassen met werken op onverwachte locaties.

Onderdeel van het LUNA lichtfestival is de lichtroute. Het kantoorpand van Campus Fryslân (Sophialaan 1) maakt deel uit van deze route en zal van 15 t/m 17 december het decor van een lichtkunstwerk vormen.

Laatst gewijzigd:08 november 2019 08:48

Meer nieuws