Skip to ContentSkip to Navigation
Campus Fryslân

J.O.N.G.architecten uit Lemmer ontwerpt verbouwing faculteitsgebouw RUG / Campus Fryslân

23 september 2016

Het voormalig Beursgebouw op de Wirdumerdijk 34 in Leeuwarden is onlangs gekozen als nieuwe faculteitsgebouw voor de Rijksuniversiteit Groningen / Campus Fryslân. Het Friese bureau J.O.N.G.architecten uit Lemmer zal de ontwerpvoorstellen voor de verbouwing van het faculteitsgebouw gaan maken. Vanaf 2018 moeten de deuren open voor publiek en studenten.

Fotograaf: Jaap Spieker
Fotograaf: Jaap Spieker

‘Prachtig monument van voormalig stadsbouwmeester Romein’

Door de komst van de Friese faculteit in het centrum van de stad Leeuwarden blijft de openbare functie van dit historische gebouw (uit 1880) gehandhaafd. “Van beurs naar bibliotheek en nu universiteitsgebouw. Dat dat kan komt door de heldere structuur van het gebouw met veel zalen die met elkaar in open verbinding staan,’ aldus Kees de Haan van J.O.N.G.architecten. Wij gaan proberen de grandeur van het gebouw te laten stralen met eigentijdse nieuwe onderwijs- en onderzoeksruimtes. 100% oud naast 100% nieuw, dat kan een spannend universiteitsgebouw opleveren. Prachtig om met dit monument van voormalig stadsbouwmeester Romein aan de slag te gaan”.

Campus Fryslân creëert plaats voor 1.000 studenten

Het gebouw moet in totaal voor zo’n 1.000 studenten (zowel bachelor-, master-, als PhD-studenten) onderwijs- en onderzoeksruimte gaan bieden. RUG/CF omvat een driejarige bacheloropleiding (University College), masteropleidingen en een graduate school. In de opleidingen worden internationale vraagstukken verbonden aan lokale oplossingen. “Studenten leren bij Campus Fryslân om theoretische kennis van maatschappelijke vraagstukken die spelen op wereldniveau op het grensvlak van sociale menswetenschappen, natuur-en gezondheidswetenschappen en informatietechnologie toe te passen op casuïstiek in de regio,” aldus decaan prof.dr. Jouke de Vries. De programma’s zijn Engelstalig. De faculteit zoekt nadrukkelijk samenwerking met de andere kennisinstellingen, bedrijven, de stad Leeuwarden, de provincie Fryslân en het Noorden van Nederland.
“Nu er een architect is gekozen, kunnen we een volgende stap zetten. De Beurs wordt het hart van onze City Campus en daarbij ontzettend belangrijk voor het neerzetten van Campus Fryslân,” benadrukt De Vries.

Verbouwing klaar in 2018

In het gebouw komen onder meer studio’s, living labs, community lounges, break out rooms, studieplekken en collegezalen. De voorbereidingen voor de verbouwing vinden plaats in 2016-2017. Wanneer de openbare bibliotheek is verhuisd naar de Blokhuispoort, kan het Beursgebouw worden verbouwd. De geplande start van het University College is het academisch jaar 2018-2019.

Fotograaf: Peter van der Rol
Fotograaf: Peter van der Rol
Laatst gewijzigd:20 december 2018 10:24
printView this page in: English

Meer nieuws