Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Evelyn Bosma MA (Fryske Akademy) wint eerste Wetenschapsprijs Campus Fryslân

04 mei 2017

Evelyn Bosma MA heeft de eerste Wetenschapsprijs Campus Fryslân gewonnen. De wetenschapsprijs Campus Fryslân is een aanmoedigingsprijs voor jonge en actieve wetenschappers die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek en wordt gefinancierd door de gemeente Leeuwarden. Evelyn Bosma zal binnenkort promoveren op haar onderzoek naar ‘Cognitive effects and the character of Frisian-Dutch bilingualism among Frisian children’.

Ze heeft voor haar onderzoek talige en cognitieve testen afgenomen gedurende drie opeenvolgende jaren bij leerlingen van 5 tot 8 jaar. Deze grootschalige benadering maakte het mogelijk nieuwe verbanden tussen de wederzijdse beïnvloeding van talige en cognitieve ontwikkeling zichtbaar te maken.

Bosma was voor dit onderzoek verbonden aan de Fryske Akademy (Leeuwarden), ze promoveert aan de Universiteit van Amsterdam (UVA). Haar onderzoek is mede gefinancierd door de provincie Fryslân.

Wetenschapsprijs Campus Fryslân

De prijs is ingesteld om de kwaliteit vanhet wetenschappelijk onderzoek in de regio te bevorderen en zal op 11 mei 2017 feestelijk worden uitgereikt in Grou. De jury zal tijdens deze uitreiking motveren waarom Evelyn Bosma deze prijs heeft gewonnen. Daarnaast krijgt Bosma zelf de gelegenheid om over haar wetenschappelijk onderzoek te vertellen.

De wetenschapsprijs Campus Fryslân voor jonge wetenschappers zal voorlopig tweejaarlijks worden uitgereikt. In totaal waren zes jonge wetenschappers genomineerd. Te weten: dr. Mans Schepers (Rijksuniversiteit Groningen), dr. Slamowir Porada (Wetsus), dr. Alona Labun (Rijksuniversiteit Groningen, dr. Marieke Zeinstra (NHL Hogeschool), dr. Rosemarie Kentie (Rijksuniversiteit Groningen) en Evelyn Bosma MA (Fryske Akademy).

Jury

De jury van de Wetenschapsprijs Campus Fryslân kent drie leden: prof. dr. Hanny Elzinga (Decaan Honours College Rijksuniversiteit Groningen, namens RUG/Campus Fryslân, voorzitter), dr. Marijn Molema (Fryske Akademy, namens de provincie Fryslân), Milan van der Meulen Bsc (ondernemer bij Enie.nl, namens de gemeente Leeuwarden). Deze jury zal ook de winnaar van de Joast Halbertsmaprijs selecteren. De prijswinnaar hiervan wordt binnenkort bekendgemaakt.

De Wetenschapsprijs Campus Fryslân voor jonge wetenschappers richt zich op de volle breedte van de wetenschapsbeoefening van de kennisinstellingen. Doel: Het stimuleren van jong wetenschappelijk onderzoektalent en het verhogen van de kwaliteit van het onderzoek dat betrekking heeft op Friesland, maar (inter)nationale uitwerking heeft: global challenges, local solutions.

Prijzengeld

De te ontvangen prijs is in totaal 10.000 euro. Deze is opgeknipt in twee stukken. 8.000 euro is voor de onderzoeker te besteden aan onderzoek of het organiseren van een wetenschappelijk congres rond zijn of haar thema. De overige 2.000 euro is voor de onderzoeker zelf, als aanmoediging.

Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân

De prijs wordt uitgeschreven onder de 13 kennisinstellingen die het Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân (HOAF) hebben ondertekend. In het Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân komen de afspraken rond samenwerking in opleidingen van hoger onderwijs samen. Het doel is om de Friese economie en kennisinfrastructuur te versterken, wat moet leiden tot meer kennis, een versterkte regionale innovatiekracht met meer bedrijvigheid en meer werkgelegenheid. Het Hoger-Onderwijsakkoord borgt daarnaast de aanwezigheid van de Rijksuniversiteit Groningen in Leeuwarden.

Het Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân werd ondertekend door bestuurders van de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente, Wageningen University & Research, NHL Hogeschool, Stenden University of Applied Sciences, Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, Minerva Academie voor Popcultuur Hanzehogeschool Groningen University of Applied Sciences, Wetsus, Fryske Akademy, Waddenacademie, Dairy Campus, Medisch Centrum Leeuwarden, Tresoar, provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden.

Laatst gewijzigd:19 december 2018 06:01

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...