Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Concert Nederlands Studenten Orkest (NSO) met Arthur Jussen

12 januari 2016

Pianist Arthur Jussen is de solist in het concert van het Nederlands Studenten Orkest dat op zondag 7 februari optreedt in de Harmonie in Leeuwarden. De 100 orkestleden worden in de middag eerst ontvangen bij Stenden die hen een lunch aanbiedt. Vervolgens gaan ze repeteren in de Harmonie waar ze door hun gastgezinnen worden opgehaald. Het concert begint om 19.30 uur. Toegang is 21 euro voor volwassenen, voor studenten en jongeren tot en met 18 jaar bedraagt de toegang 10 euro. Het concert in Leeuwarden wordt mede mogelijk gemaakt door Campus Fryslan, de NHL en Stenden.

Negen dagen, tien uur per dag repeteren. De studenten van het Nederlands Studenten Orkest doen er in januari alles voor om het uitdagende programma zo goed mogelijk in te studeren. Na deze negen dagen begint op 6 februari een 11-daagse tournee langs de mooiste concertzalen van Nederland. Met de Harmonie in Leeuwaren dit jaar als eerste grote concertzaal! Ieder jaar weer wordt het publiek verrast door het hoge niveau dat dit orkest in deze kort tijd bereikt.

Ieder jaar doen studenten uit het hele land auditie om een plekje in het orkest te bemachtigen. Vol enthousiasme nemen ze de hele maand februari vrij van studie om zich volledig te richten op hun passie: muziek. Na tien intensieve repetitiedagen, trekt het orkest traditiegetrouw het land door om te schitteren in elf prachtige concertzalen. Na het laatste concert, welke in Het Concertgebouw plaatsvindt, vertrekt het orkest voor een week naar de Spaanse hoofdstad Madrid.

Het programma dat het NSO onder leiding van de bevlogen dirigent Bas Wiegers ten gehore zal brengen is zeer uitdagend voor het orkest. Het concert wordt geopend met Général Lavine van Claude Debussy. Deze korte prelude is van origine geschreven voor piano, maar is georkestreerd door Luc Brewaeys. De daaropvolgende opdrachtcompositie Screen Memories van de Canadese componist Trevor Grahl stelt klinkende vragen over de symfonische muziek en de menselijke herinnering. Vlak voor de pauze zal de getalenteerde pianist Arthur Jussen soleren in Ravel’s Pianoconcert voor de linkerhand. De avond wordt groots afgesloten met het Concert voor orkest van Béla Bartók, waarin iedere sectie afwisselend een solistische rol zal vervullen.

NSO 2016 zal dit jaar in het teken staan van het thema ‘vrijheid’, onder de naam ‘NSO Vrij’, dat is gebaseerd op het programma. Ravel schreef dit pianoconcert voor Paul Wittgenstein, een oorlogsveteraan die zijn rechterhand verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bovendien vluchtte Bartók naar Amerika in de Tweede Wereldoorlog, waar hij werd bevrijd van zorgen toen hij zijn Concert voor orkest schreef.
Ieder jaar geeft het NSO ook een Bijzonder Concert voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar een concert te gaan. Door de actualiteiten rondom het thema ‘vrijheid’ en de samenwerking met UAF Stichting voor Vluchteling-Studenten zal het NSO dit jaar een concert geven speciaal voor vluchtelingen. Op deze middag speelt het orkest samen met de beroemde Syrische artiest Mohamad Bash en de Syrische vluchteling Majed Saraydeen. Deze middag wordt gepresenteerd door Dolores Leeuwin.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:19 december 2018 07:01

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...