Caspar van den Berg hoogleraar Global and Local Governance Campus Fryslân
Caspar van den Berg is door het College van Bestuur benoemd op de nieuwe leerstoel bij RUG/Campus Fryslân, Global and Local Governance. De wereld is steeds meer verbonden en problemen van elders in de wereld hebben grote impact op de leefomgeving en de belangen van mensen in Nederland. Dat maakt het besturen op nationaal, maar ook op lokaal niveau, steeds ingewikkelder. De leerstoel draagt bij aan de wijze waarop politici en bestuurders deze opgaven kunnen vertalen naar effectief en legitiem nationaal, regionaal en lokaal handelen.
“Klimaatverandering, migratie, de euro, cybersecurity en privacy zijn voorbeelden van moeilijke beleidsuitdagingen die op ons afkomen. Deze onderwerpen zorgen dikwijls voor wrijving tussen groepen burgers en de politiek, tussen de EU en haar lidstaten. De grip op de beleidsproblemen wordt kleiner, terwijl de verwachtingen en de polarisatie in de gemeenschap juist toenemen. Hoe politici en bestuurders hiermee om kunnen gaan is het vraagstuk waarop ik mij richt bij het invullen van de leerstoel Global and Local Governance”, licht Caspar van den Berg toe.
Biografie
Prof. dr. Caspar van den Berg (1980) studeerde sociale wetenschapen aan University College Utrecht (BSc 2002) en internationale betrekkingen aan de London School of Economics and Political Science (MSc 2003). In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit van Leiden op een proefschrift over de doorwerking van Europese integratie op de politiek en het bestuur in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Poelje Jaarprijs voor het beste proefschrift in bestuurs- en beleidswetenschappen in Nederland en Vlaanderen. In 2013-2014 was Caspar als visiting research fellow verbonden aan Princeton University in de Verenigde Staten. Tot aan zijn benoeming aan de Rijksuniversiteit Groningen werkt hij als universitair hoofddocent bij het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden.De benoeming van Caspar van den Berg gaat in op 1 november a.s.
Laatst gewijzigd: | 19 december 2018 16:54 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...