Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Start Centrum voor Duurzame Landbouw Transitie bij Campus Fryslân (RUG)

31 januari 2024
Over de maatschappelijke impact en meer

Campus Fryslân (RUG) start met een Centrum voor Duurzame Landbouwtransitie. Onder leiding van Gjalt de Jong (Hoogleraar Duurzaam ondernemen in een Circulaire Economie) wil het nieuwe Centrum de duurzame landbouwtransitie succesvol maken en in een stroomversnelling brengen.

Het Centrum voor Duurzame Landbouw Transitie gelooft dat Nederland, als welvarend land met een historische rol in de landbouwsector, voor grote ecologische en klimatologische uitdagingen staat. Het centrum pleit voor multisectoriële oplossingen die sociale ongelijkheden aanpakken, omdat kleine veranderingen binnen het huidige systeem niet voldoende zijn. Er is dringend behoefte aan een nieuw landbouwsysteem dat maatschappelijke kosten vermindert en ecologische uitdagingen aanpakt. 

Het Centrum vertaalt innovatief onderzoek naar praktische oplossingen, waardoor boeren duurzame landbouwmethoden kunnen omarmen. We begeleiden boeren persoonlijk, bieden praktijkgerichte training en stimuleren het vertrouwen om duurzame landbouwpraktijken te omarmen.

Groeifonds voorstel Re-Ge-NL
Het toegekende Groeifonds programmavoorstel Re-Ge-NL wordt ingebed in het nieuwe Centrum voor Duurzame Landbouw Transitie. Het voorstel is ontwikkeld door Next Food Collective, Wageningen Universiteit & Research, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht in samenwerking met 54 partners uit het hele voedselsysteem. Boerencoöperaties en -netwerken, ketenpartijen, financiële instellingen, kennis & technologie leveranciers en onderwijs- & onderzoeksinstellingen starten gezamenlijk in 2024 met de uitvoering. Met de toegekende gelden zal Re-Ge-NL samen met Nederlandse boeren werken aan de ontwikkeling van een toekomstbestendige landbouwsector. Door de nadruk te leggen op regeneratieve landbouwpraktijken, waarbij voedselproductie wordt gecombineerd met bodemverbetering en natuurherstel, zal het project niet alleen bijdragen aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen, maar ook economische kansen bieden voor boeren in het gehele agri-food complex.

Directeur Gjalt de Jong: ‘De huidige landbouw komt aan de grenzen van haar bestaan. Met deze subsidie kunnen we regeneratieve landbouw in Noord-Nederland vormgeven. We kunnen nu de knelpunten zoals financiering, nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden oplossen. Dat doen we samen en voor de boeren, de ketenpartijen maar vooral ook voor onze noordelijke regio’.

Zie ook:

Laatst gewijzigd:06 februari 2024 10:38
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...