Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Uitvinding maakt onzichtbare doorbloeding zichtbaar tijdens operatie

16 december 2022

Een goede doorbloeding is belangrijk voor het functioneren van organen, het genezen van wonden en het voorkomen van complicaties. Maar hoe kan een chirurg tijdens een operatie de kwaliteit van de doorbloeding meten? De PefusiX-Imaging moet hier antwoord op gaan geven. Wido Heeman, PhD Health & Food bij de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân en werkzaam bij LIMIS Development ontwikkelde en testte het apparaat dat de doorbloeding van weefsel visualiseert. Heeman promoveerde op 16 december cum laude op zijn onderzoek.

‘Tot nu toe moeten chirurgen aan de hand van subjectieve kenmerken de kwaliteit van de doorbloeding inschatten. Maar met de PerfusiX-Imaging, dat werkt op basis van lasertechniek, kunnen zij vertrouwen op een objectief beeld’, vertelt Heeman. Voor zijn onderzoek werkte hij samen met noordelijke bedrijven, zoals LIMIS Development, ZiuZ Visual Intelligence en noordelijke ziekenhuizen zoals het MCL, UMCG en Nij Smellinghe.

Wido Heeman
Wido Heeman

Minder complicaties

Het prototype van de PerfusiX-Imaging is specifiek getest op op darmweefsel. Bij het opereren van darmtumoren wordt de tumor weggenomen en de twee darmuiteinden weer aan elkaar gezet. Bij ongeveer 7,5% van de operaties treedt een complicatie op waarbij de hechtingen niet goed helen vanwege lokaal slechte doorbloeding. Dit heet naadlekkage. Met behulp van beelden van de doorbloeding uit de PefusiX-Imaging kan de chirurg hechten op de meest optimale plaats en zo mogelijke complicaties zoals naadlekkage voorkomen.

Veelbelovende resultaten

De PerfusiX-Imaging is ingezet tijdens klinische studies uitgevoerd in het Medisch Centrum Leeuwarden en het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. Hieruit is gebleken dat chirurgen in 17% van de operaties de locatie zouden hebben aangepast op basis van de PerfusiX-Imaging doorbloedingsplaatjes. ‘Of PerfusiX-Imaging complicaties kan voorkomen vereist nog wel nader onderzoek maar de huidige resultaten zijn veelbelovend’, aldus Wido Heeman, die hoopt dat het apparaat volgend jaar op de markt komt.

Wido Heeman (1994)

Wido Heeman studeerde biomedische technologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen en is in 2018 begonnen met zijn promotieonderzoek aan Campus Fryslân. Momenteel werkt hij als Head of Surgical Innovation voor LIMIS Development in Leeuwarden. De titel van het proefschrift dat hij op 16 december verdedigde luidt 'Clinical translation of laser speckle contrast imaging'.

Wido Heeman na het succesvol verdedigen van zijn proefschrift
Wido Heeman succesvol gepromoveerd
Laatst gewijzigd:26 januari 2023 14:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...