Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

De Chief Legal Officer. Over het borgen van de juridische kwaliteit binnen het Rijk.

17 november 2022
CLO essay
CLO essay

Het is alweer tien jaar geleden dat de figuur Chief Legal Officer (CLO) binnen de Rijksdienst is geïntroduceerd. En het is zeker niet bij deze ene ‘Chief’ gebleven. Inmiddels bestaat er ook binnen de overheid een heuse "C-suite", met onder andere Chief Scientific Officers, Chief Information Officers, Chief Data Officers en zelfs een Chief Nursing Officer. Deze uit het bedrijfsleven overgenomen figuur van ‘Chief’ heeft steeds weer een net andere vorm, positie en taak.

In dit essay verkennen prof.dr. Caspar van den Berg, Laura Schröer, Dr. Martin Schulz en Corwin de Wolff aan de hand van nieuwe positioneringsmodellen voor ‘Chiefs’ de figuur van de Chief Legal Officer (CLO) die geacht wordt de volledige juridische kwaliteit van de Rijksoverheid te borgen. Hoe draagt de CLO bij aan het versterken van de juridische kwaliteit van het Rijk? Hoe staat het met de formele en informele positie van de juridische functie in het beleidsproces? Hoe kan de CLO ruimte geven aan slagvaardig bestuur, zonder dat het recht gereduceerd wordt tot één perspectief tussen velen? Over de consequenties van het vertalen van bedrijfsmatige ‘figuren’ naar de overheidscontext, over het verlangen naar juridische beheersing binnen de Rijksoverheid en het vermogen van de figuur van de Chief Legal Officer (CLO) om daaraan invulling te geven, gaat dit essay.

Laatst gewijzigd:17 november 2022 09:58

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!