Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

RUG/Campus Fryslân draagt stevig bij aan de Friese regio

16 februari 2021

De Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân draagt stevig en consequent bij aan de regionale doelen en kennisinfrastructuur in Fryslân, dit concludeert het onderzoeksrapport naar de regionale impact van Campus Fryslân uitgevoerd door Bureau Beleidsonderzoek in opdracht van de Provincie Fryslân en de Gemeente Leeuwarden.

In relatief korte tijd en met een relatief bescheiden omvang van de staf, is een groot aantal samenwerkingsprojecten tot stand gekomen vanuit zowel onderwijs als onderzoek. Op de verschillende onderzoeksdomeinen is extern geld binnengehaald, dat ten goede komt aan de regio. Bij RUG/CF worden rond de 60 onderzoeksprojecten uitgevoerd. Bij ongeveer 40 projecten gaat het om een onderwerp waarbij vergelijking tussen regio’s een rol speelt en/of waarop met een regionale partij wordt samengewerkt. In bijna 20 projecten gaat het om internationale samenwerking met buitenlandse partners. Daarmee is bij een deel van de projecten zowel de regionale als de internationale verbinding expliciet gewaarborgd.

De onderzoeksthema's van Campus Fryslân, de zogenaamde Frisian flagships, en de opleidingen sluiten aan bij onderwerpen uit de Kennisagenda Fryslân, waardoor er vanaf het begin verbinding is gemaakt tussen ‘global challenges’ en Friese thema’s. Dit betreft interdisciplinair onderzoek op het gebied van circulaire economie, governance, voeding en gezondheid, taal, cultuur en technologie met data science als overkoepelend thema. Praktijkopdrachten binnen de opleidingen sluiten bovendien goed aan op het streven om Fryslân een living lab regio te laten zijn. Het aansluiten op Friese thema’s is belangrijk voor het vergroten van de kennis over lange termijn transitie-opgaven en voor de economische en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Inter- of/transdisciplinariteit speelt hierin een belangrijk rol.

Verbinding met kennispartners

Er is een sterke verbinding met regionale kennispartners. Ten aanzien van de regionale kennisinfrastructuur is de conclusie dat RUG/CF heeft bijgedragen aan een verbreding en verdieping. Enerzijds door de start van nieuwe regionale (kennis)netwerken, anderzijds is niet voorbijgegaan aan wat er al was en is met alle regionale kennispartners verbinding aangegaan. Naast regionale, zijn er ook nationale en internationale samenwerkingsverbanden waardoor RUG/CF zorgt voor een verbinding met internationale kennis en partijen.

Sinds 2016 is Campus Fryslân een faculteit in oprichting en sinds 2018 is de elfde faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen een feit. Dit tijdsbestek is nog te kort om een concreet effect op de regionaal-economische structuur te benoemen, al noemt het rapport wel aspecten die in beginsel een positief effect hebben op het functioneren van de regionale economie. Het gaat hierbij om de focus op internationaal georiënteerde sectoren, ondernemerschap en innovatie. De komst van RUG/CF betekent ook een impuls voor het centrum van de stad.

Versterking academisch klimaat

RUG/Campus Fryslân heeft op alle focusgebieden van de samenwerkingsafspraken voor het academisch klimaat activiteiten ontwikkeld, en draagt daarmee bij aan het creëren van een academisch (studie)klimaat. Kennisdiffusie vindt op vele terreinen plaats van wetenschappelijke publicaties tot het organiseren van publieksactiviteiten. Door de laagdrempeligheid en de gevarieerdheid in doelgroepen van de publieksactiviteiten wordt een breed publiek bereikt.

Om optimaal van de impact van Campus Fryslân te profiteren adviseert Bureau Beleidsonderzoek om de strategische doelen op lange termijn vast te houden. Het commitment dat alle betrokken partijen hebben laten zien is voor lange tijd nodig. Het rapport noemt het blijven omarmen van ‘het Friese’ van belang, net als het versterken van de verbinding tussen het wetenschappelijke en het toegepaste niveau. Naast het initiëren en uitvoeren van onderzoek en onderwijs ligt er voor Campus Fryslân een rol van netwerker, verbinder en regionale ‘liaison’ om mede invulling te geven aan het concept van de Universiteit van het Noorden.

Laatst gewijzigd:16 februari 2021 15:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...