Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

Fryslân als proeftuin voor meer democratie

05 maart 2021

Het ministerie van Binnenlandse Zaken staat open voor een experiment met de provincies Fryslân en Zeeland om beide provinciebesturen extra zeggenschap te geven. Dat onthulde Anneloes Kroeskamp, directeur Bestuur, Financiën & Regio’s tijdens de perspresentatie van het essay ‘Zo kan het wél’, dat prof. dr. Caspar van den Berg en drs. Herman Lelieveldt schreven op verzoek van commissarissen Arno Brok en Han Polman.

‘De provincie Fryslân is bij uitstek geschikt om meer bestuurstaken naar zich toe te trekken en daarmee de democratie te versterken’, schrijven Van den Berg en Lelieveldt. ‘Fryslân moet meer bevoegdheden krijgen en het rijk moet Fryslân de ruimte geven om daarmee te experimenteren.’ In het essay wordt er met een bestuurskundige bril gekeken naar uitdagingen en de kansen waarvoor Fryslân en Zeeland zich gesteld zien in het licht van de discussie over de relatie tussen centrum en periferie.

Het essay over bestuurlijke vernieuwing werd donderdag gepresenteerd in de Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden en is uitgegeven door het Montesquieu Instituut.

Laatst gewijzigd:05 maart 2021 10:34

Meer nieuws

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

 • 15 maart 2022

  Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...