Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Citizen Climate Adaptation Awards uitgereikt aan jongeren tussen 15-24 jaar

16 april 2021
Foto: Het Hoge Noorden
Foto: Het Hoge Noorden

Vrijdagmiddag 16 april hebben leerlingen van het CSG Bogerman College uit Sneek en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en Van Hall Larenstein de Citizen Climate Adaptation Awards (CCA Awards) in ontvangst mogen nemen. RUG/Campus Fryslân en Wetterskip Fryslân daagden jongeren tussen 15-24 jaar met een prijsvraag uit om na te denken over een samenleving in een klimaatbestendig Nederland. De klimaatprijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan jongeren die vernieuwende ideeën aandragen voor klimaataanpassing.

"Klimaatadaptatie is een belangrijk thema binnen Campus Fryslân. Daarom hebben we samen met het Center on Climate Adaptation een Massive Online Open Course ontwikkeld genaamd Making Climate Adaptation Happen. Daarnaast starten we een specialisatie Climate Adaptation Governance binnen de Master Cultural Geography. Door deze aan te bieden, kijken we niet alleen naar wat er gebeurt, maar ondernemen we daadwerkelijk actie door middel van onderwijs. Deze Citizen Climate Adaptation Award draagt ​​ook bij aan het ondernemen van actie en daarom zijn we dankbaar dat we samen met Wetterskip Fryslân dit evenement hebben georganiseerd," zegt prof. Andrej Zwitter van Campus Fryslân. Dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân: ‘Het klimaat verandert; we hebben vaker te maken met extreme neerslag en periodes van droogte. Vernieuwende ideeën over klimaataanpassing zijn harder nodig dan ooit. We dagen jongeren graag uit om mee te denken over de keuzes die we vandaag moeten maken voor de oplossingen voor hun toekomst’.

Uitreiking

De CCA Awards zijn uitgereikt door juryvoorzitter en voormalig dijkgraaf Paul van Erkelens en jeugddijkgraaf Merel Fiets. Voorafgaand aan de uitreiking presenteerden de kandidaten hun projectidee kort aan de jury. Ze konden kiezen uit twee prijsvragen: ‘de klimaatbestendige stad’, voor jongeren tussen de 15-18 jaar, en ‘bouwen aan een toekomstbestendig Nederland’ voor jongeren in de leeftijdscategorie 19-24 jaar.

Winnaars

De winnaars van 2021 zijn geworden in categorie 1 (15-18 jaar): Jasmine Pasha Fahri, Afke Marij van der Goot en Amarins Tjalsma (1e prijs), Sanne-Fleur de Jonge en Luna de Jong (2e prijs), Sjoerd Jan de Jong, Thijs Dijkman en Nemo Ding (3e prijs). En in categorie 2 (19-24 jaar): Filip Jankowski, Paolo Parboni en Anthony Simpatico (1e prijs), Aline Wemmenhove en Judith de Hollander (2e prijs) en Hugo Mohr en Gijs Verkooijen (3e prijs).

Over de prijs

De Citizen Climate Adaptation Award, ter ere van het werk van voormalig dijkgraaf Paul van Erkelens, is mogelijk gemaakt door Wetterskip Fryslân en RUG/Campus Fryslân. Het is een burgerwetenschapsprijs die vanaf 2021 eens per 2 jaar wordt uitgereikt aan jongeren in de leeftijd 15-24 jaar die vernieuwende ideeën aandragen over klimaataanpassing. Met als doel bewustzijn creëren rond het thema klimaatadaptatie en jongeren aanmoedigen om oplossingen te onderzoeken.

Laatst gewijzigd:16 april 2021 18:47
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...