Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Online Thema-avonden over het hier en nu

25 november 2020

ONLINE THEMA-AVONDEN OVER HET HIER EN NU

Op 1, 2 en 3 december presenteert Media Art Friesland drie online thema-avonden onder de noemer ‘Hier en Nu’. Drie onderling verbonden avonden waarin wetenschappers en kunstenaars, samen met gasten en online publiek, urgente thema’s van deze tijd verkennen en proberen te ontrafelen.

Aan de hand van presentaties, discussies, performances en artistieke inspiratie wordt er onder meer ingezoomd op het begrip cultuur en de economische waarde van de culturele sector, het ‘niet-weten’ in tijden van onzekerheid en de relatie tussen mens en natuur. De thema-avonden worden georganiseerd in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân en de Hanzehogeschool Groningen.

Alle avonden starten om 20.00 uur en zijn gratis te volgen via een livestream op de website van Media Art Friesland. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om actief deel te nemen. Presentator van de avonden is Anne Jan Toonstra. De voertaal is Engels.

Avond 1 - Culturenomics

Wat verstaan we tegenwoordig onder cultuur en hoe wordt eraan verdiend? Prof. dr. Barend van Heusden, hoogleraar Cultuur en Cognitie van de Rijksuniversiteit Groningen, pleit deze avond voor een fundamentele herwaardering van het begrip met mogelijk ingrijpende politieke en economische gevolgen. Esther Gottschalk, directeur van Nieuw Geneco, de beroepsvereniging Nederlandse Componisten, verkent nieuwe samenwerkingsvormen en modellen, met een focus op circulaire economie.

Avond 2 - Niet weten

Hoe ga je om met het ‘niet weten’ in deze tijd van onzekerheid? Een groep kunstenaars, onderzoekers en filosofen van Artistic Research Community in the North heeft zich de afgelopen weken over die vraag gebogen en presenteert deze avond een gezamenlijk werk/experiment waarbij het publiek wordt uitgedaagd om te participeren. De avond wordt vormgeven door diverse kunstenaars in samenwerking met het lectoraat Image in Context van Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen.

Avond 3 - Personen van alle soorten, ook mensen

Wie zijn wij als mensheid en hoe verhouden wij ons tot andere wezens? Met het werk van verschillende (media)kunstenaars als uitgangspunt wordt er deze avond onderzocht of de heersende opvattingen over mens en natuur nog wel hout snijden. Samen met professor Jan van Boeckel van het lectoraat Kunst en Duurzaamheid van Academie Minerva en beeldend kunstenaars en onderzoekers Theun Karelse en Paula Nishijima wordt er gereflecteerd op ‘onze plek binnen het aardse systeem’.

Uitgebreidere informatie over de thema-avonden is te vinden op de website van Media Art Friesland en Facebook.

Laatst gewijzigd:12 januari 2022 13:40
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...