Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Studenten en organisaties versterken elkaar

23 juli 2020
Rowan-Niels Spinder
Rowan-Niels Spinder

Campus Fryslân heeft een relationship officer aangesteld. Rowan-Niels Spinder begon op 1 december aan zijn nieuwe job, waarin hij de universiteit en de wereld daarbuiten met elkaar verbindt.

Door Gerard de Jong

De geboren Drachtster studeerde Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool. “Daarna heb ik gewerkt bij de gemeente Smallingerland en later bij Brunel. Daar zocht ik de juiste kandidaat bij een vacature en dat doe ik hier nu in feite ook. Omdat het een nieuwe functie is, heb ik veel vrijheid om het naar eigen inzicht in te vullen.” Het is slechts één aspect van het werk van de relationship officer van Campus Fryslân. Spinder: “Ik onderhoud contacten met organisaties, en kijk wat zij voor onze studenten kunnen betekenen en andersom. We proberen bachelor- en masterstudenten de beste plek te geven voor hun onderzoek. Dat is de grootste uitdaging: een onderzoeksplek voor een student vinden, om de opgedane kennis ook in de praktijk te toetsen. Niet binnen de poorten blijven, maar ‘om het eggie’, zeg ik weleens.”

Netwerken in coronatijd

Om ervoor te zorgen dat dit lukt, netwerkt Spinder veel. De corona- crisis zorgde ervoor dat zijn werkwijze behoorlijk op de schop ging. “Ik ga graag bij organisaties langs om te kijken hoe het er is. Ik drink liever een kop koffie met iemand dan dat ik iemand online spreek. Wat me juist in deze functie aansprak was het afwisselend binnen en buiten de faculteit werken. Dus het is wel even schakelen. Tegelijkertijd bleek al snel dat je veel op afstand kunt doen.”

Een spiegel voorhouden

Het heeft in korte tijd een divers palet aan onderzoeksplekken opgeleverd. “Studenten van ons doen onderzoek bij gemeenten, waterschappen en onderzoeksinstituten, maar net zo goed voor een zzp’er. Uit een vrijblijvende kennismaking met de Frisian Design Factory, onderdeel van NHL Stenden, is ook een onderzoeksproject voortgekomen. Het gaat om de beste match tussen organisatie, onderzoeksonderwerp en student.” Allerlei typen organisaties kunnen daarvan profiteren, meent Spinder. “Onze studenten gaan niet op een klassieke stage, waarbij ze de kneepjes van het vak nog moeten leren. Ze doen onderzoek op wetenschappelijk niveau en houden een organisatie zo een spiegel voor. Daar kunnen leuke en verrassende inzichten uit voortkomen. Organisaties blijven daarna onderdeel van ons netwerk.

Verbindende factor

Ondanks dat hij er nog maar enkele maanden werkt, heeft Spinder zijn draai al behoorlijk gevonden. Is hij het gezicht van de Campus? “Nou, ‘gezicht van is teveel eer. Zo zie ik mezelf niet. Ik wil er wel zíjn, voor zowel studenten als organisaties. Ik zie mezelf meer als het smeermiddel, de verbinding, tussen de universiteit en de wereld daarbuiten. Organisaties met interesse mogen mij altijd benaderen!” Het geeft Spinder een voldaan gevoel als een student op de juiste plek terecht komt. “Het was een grote uitdaging, een sprong in het diepe, deze baan. Ik heb er eerst goed over nagedacht, maar ik wilde die sprong maken. En ik heb er geen moment spijt van gehad.”

Dit artikel verscheen in Verbindt zomer 2020.

Laatst gewijzigd:23 juli 2020 13:46
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...