Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Speurtocht naar effect van voeding op astma

19 mei 2020

Wat is de rol van voedingsinname en eetpatronen bij verschillende types van astma? Die onderzoeksvraag lijkt Edith Visser op het lijf geschreven. Na haar afstuderen als diëtist volgde zij de master Nutrition & Health, om vervolgens te starten met wetenschappelijk onderzoek via de Campus Fryslân en het Medisch Centrum Leeuwarden.

,,Astma is een chronische longaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waarbij deze extra gevoelig zijn voor prikkelbare stoffen”, vertelt Visser. Mensen met astma ervaren hierdoor benauwdheid, kortademigheid, en hoesten en het aantal nieuwe patiënten met astma groeit.

,,Maar’’, zo vervolgt ze, ,,eigenlijk weten we nog niet goed hoe het komt dat patiënten astma ontwikkelen en waarom sommige patiënten meer klachten hebben dan anderen. Mogelijk speelt voeding hier in een rol.” Zij sloeg samen met longarts Anneke ten Brinke en epidemioloog Kim de Jong de handen ineen en ontwikkelde een onderzoek dat zich richt op de verschillen in eetpatroon en voedingstoestand van patiënten met astma. ,,Hier is nog erg weinig over bekend”, vertelt Visser.

Opvallende uitkomsten

Deelnemers aan het onderzoek houden onder andere een voedingsdagboek bij. Daarnaast worden de longfunctie, de hoeveelheid spiermassa en ontstekingswaardes in het lichaam gemeten.

Hoewel het onderzoek nog loopt, ziet Visser al wel enkele opvallende uitkomsten. ,,Uit een eerste analyse is al gebleken dat mannen met minder spiermassa ook een slechtere longfunctie hebben, slechtere astmacontrole en meer opvlammingen van hun astma hadden dan mannen met meer spiermassa. Bij vrouwen zagen we dit minder duidelijk.”

Visser verwacht dat de uitkomsten van het onderzoek het grootste effect zullen gaan hebben bij patiënten met ernstig astma. ,,Bij hen zijn de klachten heviger en houden ze langer aan. Als een specifiek dieet of een goede voedingstoestand voor hen een verschil kan maken in bijvoorbeeld de mate van klachten of het aantal astmaaanvallen, dan heeft dat een groot effect op de kwaliteit van leven. Een dieet zou dan een laagdrempelige, goedkope oplossing kunnen zijn.’’

,,Maar”, zo benadrukt Visser, ,,dit is nog allemaal toekomstmuziek. We zullen eerst met gedegen onderzoek moeten leren of en op welke manier voeding een rol speelt bij astma, voordat we harde conclusies kunnen trekken.”

Bron: LC.nl

Laatst gewijzigd:03 juni 2020 14:12

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...