Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Verantwoord innovatiemanagement in het bedrijfsleven

22 juli 2020
Thomas Long
Thomas Long

Hoe kunnen we innovatieprocessen duurzamer, verantwoordelijker en ethischer maken? Thomas Long, Vincent Blok en Edurne Inigo kijken in hun onderzoek naar hoe verantwoord management, dat duurzaam, verantwoordelijk en ethisch is, kan worden toegepast in innovatiemanagement. Aangezien innovatie een cruciale rol speelt in het bedrijfsleven en de maatschappij, is het belangrijk om de problematische kloof tussen management en innovatie te dichten.

Long, Blok en Inigo willen dit probleem oplossen en onderzoeken hoe het begrip ‘verantwoorde innovatie’ en dier praktijk als leidraad en inspiratie kunnen dienen voor innovatiemanagers en anderen.

Verantwoorde innovatie wil bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen zoals voedselzekerheid en schone, efficiënte energie, en tegelijkertijd eventuele onvoorziene, negatieve gevolgen vermijden. Zo kan het gebruik van nieuwe sensortechnologieën, big data en gps in de landbouw bijvoorbeeld voordelen opleveren voor het bedrijfsleven (een grotere productiviteit), de maatschappij (voedselzekerheid) en het milieu (minder impact), maar kunnen diezelfde technologieën ook sociaal-ethische problemen creëren: ze kunnen leiden tot een verdere industrialisatie van de landbouw, en tot het verzamelen van grote hoeveelheden data, wat vragen oproept over gegevensbescherming, privacy en eigendom.

Door de toepassing van verantwoorde innovatie in een managementcontext te onderzoeken, laten Long, Blok en Inigo zien hoe verantwoord innovatiemanagement zou uitwerken op individueel, organisatie- en systeemniveau. Daarnaast kijken ze naar de invloed van sleutelfactoren, zoals de morele volwassenheid van managers, en de omvang en leeftijd van de organisatie.

Long: “Dit project bood ons een mooie kans om de verbanden tussen de steeds relevantere, maar voorheen niet aan elkaar gelinkte begrippen ‘verantwoord management’ en ‘verantwoorde innovatie’ te verkennen. Op deze manier konden we interessante vragen voor toekomstig onderzoek en belangrijke implicaties voor innovatiemanagers identificeren.”

Het volledige artikel ‘Responsible Innovation in Sustainable Entrepreneurial Contexts’ [Verantwoorde innovatie bij duurzaam ondernemen] is open access beschikbaar op de website van ResearchGate.
Dr. Thomas B. Long is universitair docent Sustainable Entrepreneurship bij Campus Fryslân en lid van het Centre for Sustainable Entrepreneurship. Longs richt zich in zijn onderzoek op verantwoorde innovatie in de context van duurzaam ondernemerschap, ondernemerschap in erfgoedgebieden en duurzame businessmodellen.
Laatst gewijzigd:09 november 2023 12:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...