Verantwoord innovatiemanagement in het bedrijfsleven

Hoe kunnen we innovatieprocessen duurzamer, verantwoordelijker en ethischer maken? Thomas Long, Vincent Blok en Edurne Inigo kijken in hun onderzoek naar hoe verantwoord management, dat duurzaam, verantwoordelijk en ethisch is, kan worden toegepast in innovatiemanagement. Aangezien innovatie een cruciale rol speelt in het bedrijfsleven en de maatschappij, is het belangrijk om de problematische kloof tussen management en innovatie te dichten.
Long, Blok en Inigo willen dit probleem oplossen en onderzoeken hoe het begrip ‘verantwoorde innovatie’ en dier praktijk als leidraad en inspiratie kunnen dienen voor innovatiemanagers en anderen.Verantwoorde innovatie wil bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen zoals voedselzekerheid en schone, efficiënte energie, en tegelijkertijd eventuele onvoorziene, negatieve gevolgen vermijden. Zo kan het gebruik van nieuwe sensortechnologieën, big data en gps in de landbouw bijvoorbeeld voordelen opleveren voor het bedrijfsleven (een grotere productiviteit), de maatschappij (voedselzekerheid) en het milieu (minder impact), maar kunnen diezelfde technologieën ook sociaal-ethische problemen creëren: ze kunnen leiden tot een verdere industrialisatie van de landbouw, en tot het verzamelen van grote hoeveelheden data, wat vragen oproept over gegevensbescherming, privacy en eigendom.
Door de toepassing van verantwoorde innovatie in een managementcontext te onderzoeken, laten Long, Blok en Inigo zien hoe verantwoord innovatiemanagement zou uitwerken op individueel, organisatie- en systeemniveau. Daarnaast kijken ze naar de invloed van sleutelfactoren, zoals de morele volwassenheid van managers, en de omvang en leeftijd van de organisatie.Long: “Dit project bood ons een mooie kans om de verbanden tussen de steeds relevantere, maar voorheen niet aan elkaar gelinkte begrippen ‘verantwoord management’ en ‘verantwoorde innovatie’ te verkennen. Op deze manier konden we interessante vragen voor toekomstig onderzoek en belangrijke implicaties voor innovatiemanagers identificeren.”
Het volledige artikel ‘Responsible Innovation in Sustainable Entrepreneurial Contexts’ [Verantwoorde innovatie bij duurzaam ondernemen] is open access beschikbaar op de website van ResearchGate.Dr. Thomas B. Long is universitair docent Sustainable Entrepreneurship bij Campus Fryslân en lid van het Centre for Sustainable Entrepreneurship. Longs richt zich in zijn onderzoek op verantwoorde innovatie in de context van duurzaam ondernemerschap, ondernemerschap in erfgoedgebieden en duurzame businessmodellen.
Laatst gewijzigd: | 09 november 2023 12:13 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...