Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Leven na de Intensive Care

25 mei 2020

Lise Beumeler (27) is promovenda bij RUG/Campus Fryslân. De geboren Limburgse onderzoekt gezondheidsbevordering na een opname op de intensive care, want de ene patiënt herstelt beter dan de ander en waardoor dat komt is nog onontgonnen terrein.

Dit artikel verscheen in Verbindt No. 2 2019

Beumeler heeft Biomedische wetenschappen in Groningen gestudeerd en daar een onderzoeksmaster afgerond. Het was een praktijkgerichte opleiding met veel laboratoriumwerk, wat ze interessant vond maar ze zocht meer. Nog praktischer en klinisch toepasbaar, iets waar ze op relatief korte termijn mensen concreet mee kan helpen. Twee onderzoeksprojecten hielpen haar in de richting waarop ze nu promoveert.

“Ik deed twee onderzoeksprojecten, in Assen (naar leefstijlinterventie bij mensen die kanker hebben gehad) en GGZ Drenthe (over slaapmedicatie en slaapstoornissen bij gedwongen opgenomen mensen). Het contact met de patiënt was heel direct en er werd naar de mens als geheel gekeken. Dat gaf het voor mij een extra dimensie; dat zie je in het lab niet. Het was heel uitdagend om mijn weg te vinden rond de zuilen van wetenschappelijk onderzoek naar de dagelijkse praktijk. Toen bij Campus Fryslân vier PhD-plekken vrijkwamen dacht ik: yes, dit is het! Ik heb meteen gesolliciteerd en werd aangenomen,” vertelt Lise Beumeler zittend op een loungebank in het faculteitsgebouw.

Herstel na de Intensive Care

“Mijn onderzoek richt zich op het tegengaan van achteruitgang in gezondheid na opname op de IC. Liefst 48% van de mensen heeft daar last van. Dat is niet zo gek: ze zijn bijna doodgegaan. Maar het is onduidelijk waarom de een beter herstelt dan de ander. We focusten tot voor kort enkel op overleven, maar niet op hóe iemand de IC overleeft.”

Samen met internist- intensivist Christiaan Boerma van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en professor Gerjan Navis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft Beumeler een onderzoek opgezet om het herstel in kaart te brengen en te kijken naar de mogelijkheden om de kwaliteit van leven te verbeteren na een opname. “Voor het onderzoek doen we enkele metingen. We maken onder andere een echo van de bovenbeenspier en vragen de patiënt om in een apparaatje te knijpen. Dit vertelt ons iets over de spierkracht. Daarna gaan we weer bij de mensen langs, eerst op de afdeling en later na 3, 6 en 12 maanden. We vragen ze ook om een set vragenlijsten in te vullen. Dan kunnen we kijken waar ze tegenaan lopen en hoe we ondersteuning kunnen bieden met een gepersonaliseerd nazorgprogramma.”

Verdriet, aandacht en zorg

“De IC is een indrukwekkende plek,” vervolgt Lise Beumeler nadenkend. “Mensen zijn niet bij bewustzijn en hebben allerlei machines om zich heen. Sommige patiënten redden het niet en komen te overlijden. Dat is een heel verdrietig proces. Tegelijkertijd heb ik gezien wat voor warme en veilige omgeving de IC is. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar er is zoveel aandacht en zorg voor zowel de patiënt als de betrokkenen. Mensen laten mij als onderzoeker toe op een kwetsbaar moment in hun leven. Het is heel bijzonder dat ik daar deel van mag zijn.”

Hoewel van geheel andere orde, ervaart ze aandacht en zorg ook in haar promotietraject en bij de campus. “Bij Campus Fryslân kan ik mijn ei goed kwijt. Met andere promotiestudenten kan ik ervaringen uitwisselen over de praktische kanten van het onderzoek. Dat heb ik ook nodig. Je hoort weleens zeggen dat promoveren eenzaam is, daar was ik zelf ook wel een beetje bang voor, maar ik ervaar dat helemaal niet zo. Ik werk met leuke mensen en de campus is kleinschalig, dat is heel fijn.”

Herstel IC-patiënten op de kaart

Op welk punt haar onderzoek zich bevindt? “Ik ga nog één jaar patiënten opvolgen en data verzamelen. Daarna is het doel om een ‘interventie’, een nazorgprogramma, op te zetten voor mensen die van de IC af komen, zodat hun kwaliteit van leven er op vooruit gaat. Het herstel van IC-patiënten op de kaart zetten, dat hoop ik over 2,5 jaar te hebben bereikt.”

Laatst gewijzigd:25 mei 2020 12:38
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...