Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

CF alumnus Sabastian Karges in Verbindt: 'reductie van CO2 emissie, files en kosten met Hopon'

02 maart 2020
Germán Ramos (links) en Sebastian Karges (rechts)
Germán Ramos (links) en Sebastian Karges (rechts)

Sebastian Karges (28) uit het Duitse Trier is een alumnus van het Sustainable Entrepreneurship Masters programma van Campus Fryslân. Samen met medestudent Germán Ramos (Spanje) bedacht hij de carpool-start-up Hopon. Gerard de Jong in gesprek met Sebastian Karges over duurzaam ondernemen.

“Ik was wel een beetje sceptisch over Leeuwarden. Ik heb eerder in Amsterdam gestudeerd en woonde enige tijd in Shanghai, dus Leeuwarden leek me erg klein. Maar de open dag van de universiteit overtuigde me. De opleiding was goed uitgedacht. Het was een intense eenjarige master maar zeer de moeite waard. En ik mocht het voordeel van Leeuwarden ook ervaren: een kleinere stad betekent makkelijker netwerken!

Met Sustainable Entrepreneurship wil je wat je leert ook in de praktijk brengen. Gérman en ik bedachten samen Hopon. CO2 emissies vormen een groot milieuprobleem. Onderzoek wijst uit dat de emissie voornamelijk komt van woon-werkverkeer. Carpoolen bestaat waarschijnlijk al zo lang er auto’s zijn, maar het is nooit echt van de grond gekomen. Wij willen dat veranderen.

Wij denken dat er drie factoren nodig zijn om carpoolen te doen slagen. Ten eerste heb je genoeg auto’s nodig. En die zijn er in Fryslân. Zonder auto zijn veel mensen hier beperkt in hun mobiliteit. Ten tweede, technologie. In tegenstelling tot vijf jaar geleden gebruikt nu iedereen dagelijks een smartphone. En ten derde: bewustwording. Mensen moeten zich bewust zijn van het CO2 probleem en er iets aan willen doen. We zien dat mensen dat hier echt goed begrijpen.

Binnen een week nadat we het hadden bedacht, pitchten we het bij Enterprijs, een startupcompetitie voor studenten. We leerden dat één week voorbereiding niet genoeg is en werden er in de eerste ronde al uitgegooid, maar waren daarna alleen maar meer gemotiveerd! De universiteit gaf ons alle vrijheid. We mochten opdrachten combineren met ons werk voor Hopon. De docenten ondersteunden ons idee van harte. Toen uit onderzoek bleek dat ons businessmodel haalbaar was zeiden we: we gaan ervoor. En dat is wat we sindsdien aan het doen zijn.

Hopon richt zich op grote bedrijven en organisaties. We hebben een app gemaakt voor collega’s om gemakkelijk carpool-afspraken te maken. We nemen zo het gedoe van heen en weer berichten om tot een afspraak te komen weg. Op dit moment zoeken we organisaties om de app te testen. Als het voor één werkt, werkt het voor allemaal.

Wat ons uniek maakt is dat we niet inzetten op af en toe een carpooldate, maar een structuur van carpooling implementeren bij een organisatie. Ons hele businessmodel is gebaseerd op reductie: reductie van files, CO2 en kosten. Een rit naar werk delen bespaart iedereen geld.

Op dit moment hebben Germán en ik nog baantjes ernaast om de huur te betalen, maar elk vrij uur wordt aan Hopon besteed. We hebben geluk dat we een fijn kantoor konden krijgen in de Kanselarij in Leeuwarden. Ik hoop dat over een jaar diverse bedrijven Hopon gebruiken. En daar zijn we optimistisch over! Mensen willen goed doen, ook als ze afhankelijk zijn van een auto. Met onze startup geven we ze daartoe de kans.”

Laatst gewijzigd:26 maart 2020 09:06
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...