Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Duurzame ondernemers en activisten lijken op elkaar

05 januari 2021
Margo Enthoven
Margo Enthoven

Duurzame ondernemers hebben de sleutel in handen om grote problemen op te lossen. Een nieuwe onderneming kan de markt veranderen en onze manier van leven beïnvloeden. Maar hoe zet je zo’n probleem om tot een zakelijke kans? Margo Enthoven (27), PhD Sustainable Entrepreneurship bij Campus Fryslân, promoveert binnenkort op dit onderwerp en komt tot enkele opmerkelijke conclusies.

Door Gerard de Jong

Enthoven studeerde sociale geografie en planologie in Groningen, en kwam in 2016 naar Leeuwarden om een PhD-onderzoek te starten binnen het Centre for Sustainable Entrepreneurship. “Bij planologie gaat het veel meer over openbaar bestuur, zijn er regels die je beperken. Bij duurzaam ondernemen werk je met de markt; als je een idee hebt kun je er achteraan gaan. Het is de frontlinie van de duurzaamheid en dat spreekt mij erg aan.” Ze wilde bij nul beginnen, vertelt ze. “De basis is de probleem- en kansherkenning. Je moet eerst een idee hebben. Hoe komt iemand daarop? We hebben als mensen verschillende waarden en identiteiten. Je bent nooit alleen een teamleider, maar bijvoorbeeld ook wetenschapper, ouder én coach van het voetbalteam. Dat alles is je cognitieve framework, de bril waardoor je naar de wereld kijkt, wat bepaalt hoe je naar een probleem kijkt en welke kans je daarin herkent.”

Voor haar onderzoek interviewde Enthoven 26 ‘ondernemende activisten en activistische ondernemers’. “Een van hen heeft zijn eigen plantaardig ijs in de markt gezet, omdat de huidige melkveehouderij hem tegenstond. Doordat hij veel op reis was voor zijn werk, kwam hij in Azië in contact met kokosmelk. ‘Wat als ik dat eens in een ijsmachine gooi?’ Zo gezegd, zo gedaan en het ligt nu in de schappen. Het idee is dus zijn bedrijf geworden.”

Duurzame ondernemers en activisten hebben hetzelfde doel: de markt openbreken en gedrag van consumenten veranderen. “Ze verschillen niet zo heel veel en volgen een vergelijkbaar pad, dat begint met een emotionele schok. Bijvoorbeeld het overschot aan plastic, of het zien van misstanden in de bio-industrie: ‘Oh jee, ik draag hier aan bij, ik ben een schakeltje in dit systeem’. Iemand die dat beseft probeert een nieuwe identiteit aan te meten en een oplossing te vinden. Daaruit ontstaan kansen.”

Enthoven beschrijft in haar proefschrift enkele toepasbare strategieën, zoals het verbreden van de markt en verbinden van diverse groeperingen. “Een activist kan wijzen op het leed dat gepaard gaat met de productie van vlees. De ondernemer komt met een duurzaam alternatief en noemt het vervolgens leedvrij, of linkt minder vlees eten aan gezon- der leven. Zo wordt er verbinding gelegd. Er is een bepaalde synergie tussen beide en ze zouden elkaar kunnen faciliteren.”

De uitkomsten geven haar voldoening. “Het is een hoopvolle conclusie. Probleemherkenning is mooi, maar het is nog mooier om daarmee aan de slag te gaan en strategieën te beschrijven die tot zakelijke kansen leiden. Dat kan men meenemen in het lesgeven, daar kan men blogs over schrijven of workshops over geven. Het maakt het concreet.”

Lonkt een eigen carrière als duurzaam ondernemer? “Ha! Ik heb wel ondernemerszin en ben erg enthousiast geraakt, ook omdat de mensen waarmee ik gesproken heb zo gepassioneerd zijn! Ik weet niet of ik er genoeg lef voor heb om zo’n stap te zetten. Binnenkort ga ik voor twee jaar naar Stockholm om onderzoek te doen naar duurzame businessmodellen. Ik kan me zeker voorstellen dat ik uiteindelijk wel zelf iets ga beginnen om daadwerkelijk aan een oplossing bij te dragen.”

Dit artikel verscheen in Verbindt winter 2020.

Laatst gewijzigd:09 december 2020 10:35
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...