Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Changing for Good: de uitdaging om vooruit te lopen op duurzame ontwikkelingsdoelen

16 september 2020
Prof. dr. Gjalt de Jong, Dr. Angela Greco, Dr. Thomas Long
Prof. dr. Gjalt de Jong, Dr. Angela Greco, Dr. Thomas Long

Uiteindelijk identificeerde Greco vier aspecten om rekening mee te houden bij het creëren en behouden van een duurzame onderneming: sterk leiderschap om iedereen op hetzelfde level te krijgen, een besluitvormingsproces dat zowel met interne als externe belangen rekening houdt, het hanteren van een responsieve benadering van duurzaamheid en samenwerking met initiatieven die bedrijven begeleiden bij het proces naar duurzaamheid.

Angela Greco voegt hieraan toe dat hoewel haar onderzoekscontext ligt bij woningcorporaties, de resultaten en theorie toepasbaar zijn op vrijwel elke organisatie die wil verduurzamen.

Angela Greco

Ir. Angela Greco (1988) is PhD-onderzoeker in de richting van duurzame innovatie bij het Centre for Sustainable Entrepreneurship, binnen Campus Fryslân/Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor behaalde ze haar master in Civil Engineering aan de TU Delft. Haar theoretische focus ligt bij gebruikersinnovatie en organisatorische verandering met positieve sociale en duurzame verandering als uitgangspunt. Greco’s werk bestaat grotendeels uit connecties leggen tussen academisch onderzoek en praktische problemen.

Op 16 september verdedigt de eerste promovenda die het volledige onderzoek onder de vlag van Campus Fryslân heeft uitgevoerd haar proefschrift. Vanuit het perspectief van woningcorporaties onderzocht Angela Greco bedrijfstransformatie naar duurzaamheid. Een aanpak waarin de gebruiker vooropstaat bleek het meest effectief in het voorkomen van onbedoelde consequenties en conflicterende belangen.

Het willen veranderen van bedrijven in duurzame ondernemingen is tegenwoordig in theorie vanzelfsprekend. Angela Greco maakt duidelijk dat dit in de praktijk niet altijd zo makkelijk gaat. Voor sociale ondernemingen, zoals in dit geval woningcorporaties die betaalbare woningen voor minima verzorgen, is het een uitdaging om de balans te bewaren tussen het juiste doen voor het milieu en tegelijkertijd de sociale missie niet in de weg te staan. In haar onderzoek naar de effectiefste manieren om hiermee om te gaan kwam Greco voorbeelden tegen van huurders die het gevoel hadden dat hen iets opgedrongen werd. ‘Stel je voor dat je huis maandenlang wordt verbouwd, zonder dat je goed bent voorgelicht over de voordelen die dit jou of het  milieu gaat opleveren,’ illustreert ze.

‘Iets goeds doen voor het milieu lijkt dan soms niet de juiste keuze,’ legt Greco uit. Daarom is goed voorbereiden van alle betrokkenen erg belangrijk. Uit haar onderzoek blijkt dat een aanpak waarin de gebruikers, in dit geval de huurders, vooropstaan de meeste problemen zou kunnen voorkomen. Het betrekken van de buurt bij projecten vergroot de bereidheid om mee te doen. ‘Als de communicatie helder en duidelijk is, kom je erachter dat iedereen bereid is een steentje bij te dragen aan het milieu. Daarbij is het belangrijk mensen goed te informeren, zodat ze niet het gevoel hebben dat hen iets wordt opgelegd.

Sybrand van Haersma Buma & Dr. Angela Greco
Sybrand van Haersma Buma & Dr. Angela Greco
Laatst gewijzigd:30 september 2020 15:40
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...