Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

Weekend van de Wetenschap

Wanneer:za 01-10-2022 10:30 - 15:00
Waar:De Beurs, Wirdumerdijk 34, 8911 CE, Leeuwarden

Je hebt het niet altijd door, maar wetenschap kom je dagelijks en overal tegen. In de voorwerpen die je gebruikt en de vele keuzes die je iedere dag weer maakt. Benieuwd hoe vaak jij met wetenschap in aanraking komt? En hoe leuk en spannend wetenschap eigenlijk wel niet is? Ontdek het tijdens het Weekend van de Wetenschap!

Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân opent op zaterdagmiddag 1 oktober 2022 de deuren van het Beursgebouw aan de Wirdumerdijk 34 in Leeuwarden voor iedereen die nieuwsgierig is en zin heeft in een middag vol gratis lezingen en activiteiten voor jong en oud.

Programma

Klaas van Kruistum
Klaas van Kruistum

Familiecollege door Klaas van Kruistum

We starten de dag met een familiecollege door niemand minder dan Klaas van Kruistum. Je zou Klaas kunnen kennen als presentator van het kinderprogramma ZappLive of Klaas Kan Alles. Klaas gaat in de zaal experimenten uitvoeren, komt dit wel goed? 

Waarom is nieuwsgierig zijn belangrijk? Hoe ga je om met je eigen onzekerheden en angsten als je op ontdekkingstocht gaat? Met behulp van voorbeelden uit zijn werk en wetenschappelijke proefjes laat Klaas van Kruistum zien dat er nog zoveel te ontdekken en te leren is. En dat dat heel erg leuk is! Aan de hand van zijn eigen (school) loopbaan laat Klaas zien dat tegenslag onvermijdelijk is, maar ook dat uit je comfort zone stappen altijd mooie dingen oplevert!
Tijd: 11.00 uur


Mobiele escaperoom
Mobiele escaperoom

Mobiele escaperoom

Lukt het jou om te ontsnappen aan digitale dreigingen? Online veiligheid is belangrijker dan ooit. Is jouw wachtwoord een combinatie van je lievelingsdier en je geboortedatum? En gebruik je dit wachtwoord voor al je accounts? Ben jij je eigenlijk wel bewust van je cybergedrag? Kom er spelenderwijs achter. Ontsnap (hopelijk op tijd) aan cyber criminelen terwijl je de uitdagingen van de mobiele escaperoom oplost!
Tijd: 10.30 - 15.00 uur


Kleurenspectrum
Kleurenspectrum

Maak je eigen kleurenspectrum

Er komt veel meer bij wit licht kijken dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Bouw in een paar simpele stappen je eigen spectrometer met alleen een cd, een lege doos en een schaar en ontdek het volledige spectrum aan kleuren om je heen.
Tijd: 10.30 - 15.00 uur


Serious gaming
Serious gaming

Kun je door te gamen in Virtual Reality beter herstellen?

Stel: je ligt in het ziekenhuis en om beter te worden moet je van de dokter kleine beweegoefeningen doen. Met je armen strekken, dingen oppakken. Een beetje saai is het wel. ‘Hoe kunnen we dit nou toch leuker en beter doen?’ denk je bij jezelf. Dat is precies wat onderzoeker Lise Beumeler en techneut Johan van der Meulen hebben uitgezocht. Samen met Campus Fryslân en de Intensive Care van het Medisch Centrum Leeuwarden hebben zij een Virtual Reality game gemaakt om je armen en handen mee te trainen. Dit wordt ook wel een serious game genoemd. Serious games worden steeds vaker gebruikt om mensen te helpen, bijvoorbeeld bij het herstellen na een ziekte of om iets nieuws te leren. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar de workshop van Lise en Johan en maak kennis met spelen in Virtual Reality!
Tijd: 13.00 - 15.00 uur


Hoogvlieger
Hoogvlieger

Funstation: Hoogvlieger

Leer meer over lucht & aerodynamica zodat je het beste papieren vliegtuig kunt vouwen. Overwin jij de Mad Science hindernisbaan?
Tijd: 11.45 - 13.45 uurPutty
Putty

Funstation: Putty

Welkom in de wereld van polymeren! Lange kettingen van moleculen zorgen voor het ultieme speelplezier, want hier maak je een eigen kneedbal om mee naar huis te nemen...
Tijd: 11.45 - 13.45 uur


Beorn Nijenhuis
Beorn Nijenhuis

Beorn Nijenhuis - Klaar voor de start?!

Meerdere onderzoeksprojecten en experimenten hebben aangetoond dat de startprocedure bij professionele schaatswedstrijden niet eerlijk is. Maar waarom is dit? In een kort experiment laten we je in realtime zien waarom de startprocedure oneerlijk is en krijg je de kans om je eigen reactietijd te vergelijken met enkele van de snelste schaatsers ter wereld.
Tijd: 11.00 - 12.15 uur


Ethiek & onenigheid
Ethiek & onenigheid

Ethiek & Onenigheid

Heb je je ooit afgevraagd wat er mis is met de groepsimmuniteit strategie om de wereldwijde pandemie aan te pakken? Hoe historisch onrecht dat aan gekoloniseerde landen is toegebracht te herstellen? Of het eten van dierlijke producten moreel te rechtvaardigen is? Om dit soort ethische vraagstukken te bespreken is het belangrijk om een houding aan te nemen waarmee je het zowel eens als oneens kunt zijn met elkaar, en te bedenken hoe je  respectvol met elkaar van mening kan verschillen. Tijdens deze workshop zullen we in een interactieve werkgroep één ethisch dilemma behandelen en daarnaast reflecteren op verschillende houdingen tegenover morele of politieke onenigheid. Spoiler alert: ethiek geeft meestal geen beslissende antwoorden, maar roept meer en meer vragen op. Durf jij het aan?
Tijd: 11.45 - 14.15 uur


Dubbelgangers
Dubbelgangers

Vind je dubbelganger of creeër jouw perfecte gezicht

Ben jij wel eens je eigen dubbelganger tegengekomen? Misschien kun je je eigen dubbelganger wel zelf proberen te maken. Hoe goed lukt het jou om je eigen gezicht na te maken? Of maak je liever een compleet nieuw gezicht?
Tijd: 10.30 - 15.00 uur


Meryem Riad
Meryem Riad

Academische Rituelen

‘HORA FINITA’ roept de pedel als de tijd van een proefschrift verdediging erop zit, terwijl hij of zij met een staf in de hand de zaal betreedt. Maar wat is een pedel? En wat doet een pedel? En nog belangrijker.. Waarom? Onze eigen pedel Meryem Riad beantwoordt alle vragen die je hebt over academische rituelen. Een mooi stukje academische geschiedenis.
Tijd: 13.00 - 15.00 uur


Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie

Hoe kunnen we ons voorbereiden op een wereld met kunstmatige intelligentie (AI)?

Facebook en Google zijn twee van de grootste en rijkste bedrijven ter wereld. Toch brengen ze je niets in rekening voor hun diensten. Hoe werkt dat? Hoe maken ze winst? Het simpele antwoord is data en data science. In deze workshop verkennen we het gebruik van datawetenschap in het dagelijks leven en illustreren we hoe innovatie in kunstmatige intelligentie samenlevingen over de hele wereld verandert. Doe mee aan deze leuke en interactieve sessie en ontdek de basis van datawetenschapstechnologieën en de manieren waarop AI wordt gecreëerd en gebruikt!
Tijd: 11.45 - 14.15 uur


Voice technology
Voice technology

Leer over Voice Technology door met je telefoon te spelen

Eindelijk een workshop waarin je met je telefoon mag spelen! In deze workshop onderzoeken we wat spraaktechnologie wel en niet kan door de spraakassistent op onze telefoons te testen. We vertalen onze bevindingen naar de belangrijkste pijlers van het vakgebied: stemsynthese en spraakherkenning en bekijken hoe deze vraagstukken door middel van wetenschappelijk onderzoek kunnen worden aangepakt. Doe mee aan deze leuke en boeiende sessie en ontdek meer over de toekomst van menselijke interactie met machines.
Tijd: 11.00 - 15.00 uur


Op de foto
Op de foto

Op de foto als wetenschapper

Na een dag kennis maken met verschillende aspecten van wetenschap heb je misschien een beetje een beeld of zelfs een voorkeur voor een bepaald wetenschappelijk thema. Hoe leuk is het dan om de dag compleet te maken door op de foto te gaan als wetenschapper in jou interessegebied. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Astronaut, politicoloog, maritiem onderzoeker, taalwetenschapper, econoom, filosoof, of iets heel anders.
Tijd: 10.30 - 15.00 uur

decoratieve afbeelding

Van wie is het verleden? 

Waarom is het zo belangrijk om heel kritisch naar het verleden te kijken? En nog belangrijker: hoe herinneren we het verleden en hoe geeft elke generatie daar een eigen draai aan? Welke rol speelt ons collectieve geheugen in het beeld dat wij van onszelf hebben? En hoe wordt ons beeld van het verleden bepaald door onze eigentijdse vooroordelen? In dit college van Simon Halink van de Fryske Akademie bekijken we de verschillende manieren waarop het verleden gebruikt en misbruikt kan worden in openbare debatten in binnen- en buitenland. Samen geven we antwoord op de vraag: welke rol speelt de wetenschapper in dit alles?!
Tijd: 13:45-14:15