About us Campus Fryslân

Wanneer:zo 08-03-2020 11:30 - 12:30
Waar:Fries Museum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
Foto archief Martijn Manders van VOC de Rooswijk

Dit evenement is volgeboekt!

Een duik in de corruptie bij de VOC

De opgraving van het 18de eeuwse scheepswrak De Rooswijk.

In de Tentoonstelling 'Gezonken Schatten geheimen van de Maritieme Zijderoute' in museum Princessehof, staat een schip symbool voor de onderwaterarcheologie. Het staat symbool voor de specifieke methoden en technieken die ons helpen te leren over ons maritieme verleden dat nu op de bodem van de zeeën ligt. De onderwaterfoto hierboven is van het wrak van het VOC schip De Rooswijk, dat in 1740 voor de kust van Engeland verging in een storm. Informatie dat verkregen is uit verschillende bronnen door archief-, genealogisch en archeologisch onderzoek vertelt ons een aangrijpend verhaal over de persoonlijke zoektocht naar geluk, rijkdom en vrijheid maar ook de jacht op controle en suprematie van de Compagnie. Dit verhaal zit veelal in de kleine details die in samenhang moet worden onderzocht.

De lezing van 8 maart gaat over dit onderzoek en de kracht van context om een archeologische vindplaats te kunnen begrijpen.

Martijn Manders

Als Maritiem Archeoloog bij de Rijkdsienst weet Manders als geen ander hoe de onderwaterwereld haar schatten soms pas eeuwen later prijsgeeft. In een levendige lezing over het VOC schip De Rooswijk, neemt Manders de luisteraars van deze lezing mee terug in de tijd om samen de verhalen te ontrafelen die zolang op de bodem van de zee hebben liggen wachten.

Details lezing

• Datum: zondag 8 maart
  • Tijd: 11.30 - 12.30 uur
  • Locatie: Fries Museum
  • Taal: Nederlands

De Museum Universiteit wordt georganiseerd door RUG/Campus Fryslân in samenwerking met het Fries Museum en Tresoar.

De lezing is gratis bij te wonen, in verband met een beperkt aantal zitplaatsen verzoeken wij je wel tijdig een kaartje te reserveren.