Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni Nieuws

Online CareerCafé: ‘ Great event, congrats. Let's organize more!’

21 april 2020

Hoe organiseer je een CareerCafé met 38 sessies waaraan 19 alumni en meer dan 50 RUG studenten deelnemen tijdens COVID-19?

Online natuurlijk. En zo gebeurde het dat maandagavond 20 april om kwart voor acht 19 alumni en 50 studenten via googlemeet met elkaar in kleine groepjes in contact probeerden te komen. Plus studenten die vastzaten in het buitenland. Zo was er een een student die stage liep in Nieuw Zeeland en om 5.45 lokale tijd inlogte.

Waarom? Omdat binnenkort een nieuwe groep studenten de arbeidsmarkt gaat betreden en netwerken een belangrijk, zoniet het belangrijkste instrument is om een baan te vinden. De afdeling alumnirelaties van de RUG vond een groep enthousiaste jonge alumni bereid om hun loopbaanervaringen en netwerk te delen met deze starters op de arbeidsmarkt.

Voordat het feest van start ging hadden de studenten via een online matching tool hun favoriete alumni gekozen. Hierbij bleek in een aantal gevallen functie en organisatie een grotere rol te spelen dan studie.

Half acht s’avonds. Een paar medewerkers van de afdeling alumnirelaties zaten thuis klaar om de deelnemers toegang te geven tot de sessies. Als je dan veel sessies tegelijkertijd open hebt staan, je het geluid op je computer niet hebt afgezet en tegelijkertijd via diverse kanalen, whatsapp, emailaccounts, etc. deelnemers je proberen te bereiken, omdat ze bijvoorbeeld inlogproblemen hebben, dan heb je het recept voor acute hoofdpijn.

Toen eenmaal de sessies liepen, inspireerden zowel studenten als alumni elkaar, zoals blijkt uit de reacties die spontaan na afloop, opnieuw via diverse kanalen, werden gedeeld.

‘ Great event, congrats. Let's organize more!’

‘ Studenten reageerden erg enthousiast. Ze vonden het mooi concept en waren goed voorbereid.’

‘ Al met al was het voor mij een leuke avond. Tot slot wil ik jullie bedanken voor de organisatie en alle tijd en energie die jullie erin hebben gestoken om via deze manier het voor studenten alsnog mogelijk te maken in contact te komen met alumni’ .

‘ The tips were very helpful and also talking about your considerations with other people helps to know which direction you're looking for!’

‘ It's always great to learn from people's direct experiences’

‘ Very nice you still organized the event’

Is een online CareerCafé iets voor de toekomst? Voor contact tussen studenten met alumni die in verre oorden werken, zeker. En ook in tijden van Covid-19 of uit efficiency-overwegingen. Maar de intieme sfeer waar je met elkaar laagdrempelig in gesprek kunt gaan werd toch wel gemist. Dus als het even kan de volgende editie graag in de kroeg.

Laatst gewijzigd:04 mei 2020 16:23

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...

 • 10 mei 2021

  ‘Gun dementerenden meer vrijheid hun sociale leven vorm te geven’

  Thuiswonende ouderen met geheugenproblemen zijn buitengewoon vindingrijk om zelf controle te houden over hun activiteiten buitenshuis. Demografen Jodi Sturge en Mirjam Klaassens zijn onder de indruk. ‘Of deze mensen meer kunnen dan we denken? Nee,...