Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsOnze positieFeiten en cijfersPrijzen en toekenningenNWO-Spinozapremie

2016: Een goed Spinozajaar voor de RUG

2016 is een goed Spinozajaar voor de Rijksuniversiteit Groningen. In een klap heeft de RUG er twee laureaten bij. De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding. Jaarlijks wordt de prijs uitgereikt aan drie tot vier onderzoekers, die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren.

Bart van Wees - Fascinatie voor elektronen

Bart van Wees
Bart van Wees

Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de RUG en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, is dit jaar een van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen. Lees meer »

Lodi Nauta - Eerste filosoof die Spinozapremie krijgt

Lodi Nauta
Lodi Nauta

Professor Lodi Nauta is de eerste filosoof aan wie de Spinozapremie is toegekend sinds instelling ervan in 1996. Dat is voor de laureaat een extra reden zich over de prijs te verheugen: ‘Ik zie er niet alleen een erkenning van mijn eigen werk in, maar ook een erkenning van het belang van de filosofie en haar geschiedenis.’ Lees meer »

NWO-Spinozapremie @ de Rijksuniversiteit Groningen

De NWO-Spinozapremie bestaat nu 22 jaar. De prijs is in het leven geroepen door NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. NWO is de nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het onderzoek in Nederland te stimuleren. Jaarlijks investeert NWO enkele honderden miljoenen euro (de ‘tweede geldstroom’) in wetenschappelijk onderzoek. Met de Spinozapremie wil NWO excellente wetenschappers zichtbaar maken. Alle Spinozalaureaten verrichten voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Daarmee zijn zij een inspiratie voor jongere onderzoekers.

Per jaar worden er maximaal vier premies toegekend. De winnende wetenschappers mogen 2,5 miljoen euro besteden aan onderzoek. Ze krijgen de volledige vrijheid om hun onderwerp te kiezen en daar - vaak jonge - onderzoekers bij te betrekken. De premie is dus aan de ene kant een erkenning voor geslaagde toponderzoekers en aan de andere kant een stimulans voor verder onderzoek.

De eerste Groninger onderzoeker die er met een Spinozapremie vandoor ging, was George Sawatzky (hoogleraar natuurwetenschap), in 1996. Vier jaar later volgde Dirkje Postma (hoogleraar pathofysiologie van de ademhaling) en weer vier jaar later kreeg Ben Feringa (hoogleraar organische chemie) de felbegeerde prijs. Daarna bleef het even stil, maar dat heeft de RUG nu al een paar jaar meer dan goed gemaakt.

Dinsdag 13 september presenteren Lodi Nauta en Bart van Wees hun onderzoek tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Baruch Spinoza

De prijs is vernoemd naar Baruch Spinoza (1632-1677). Spinoza was een internationaal vermaarde Nederlandse wetenschapper en een sprekend voorbeeld van vrijheid van onderzoek. Een geweldig boegbeeld voor een prijs als deze.

Laatst gewijzigd:09 augustus 2018 16:04
printView this page in: English