Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaVideo's van de RUG

Een nieuwe draai aan moleculen

10 september 2014

Sander Wezenberg, werkzaam bij het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG, ontving in de zomer een prestigieuze Veni-subsidie van NWO. Wezenberg wil onderzoek doen naar zogeheten moleculaire handigheid. Veel moleculen hebben een ongelijk spiegelbeeld (‘links- en rechtshandig’), oftewel ze zijn chiraal. De verhouding tussen de links- en rechtshandige moleculen blijkt van invloed op belangrijke biologische functies. Wezenberg gaat chemische methoden ontwikkelen om deze chirale verhoudingen te bepalen en beïnvloeden.

In het online videomagazine Unifocus worden wekelijks onderwerpen belicht die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:08
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...