Over onsNieuws en agendaNieuws

Kerst en de betekenis van kerkmuziek

14 december 2016

Van oudsher speelt kerkzang een belangrijke rol in de tijd van kerst. Uitvoeringen van het Weihnachtsoratorium van Bach, de Messiah van Händel en andere werken worden druk bezocht. Hymnoloog Jan Luth bestudeert hoe kerkelijk gezang de luisteraars raakt en welke rol het vervult. Dat hangt deels samen met nostalgie, maar ook het gevoel van verbondenheid in deze individualistische tijden. Uiteraard is ook de geniale compositie belangrijk. Deze kan ook atheïsten een bijna-religieuze of spirituele ervaring geven.

In november nam Jan Luth afscheid van de RUG. Luth was verbonden aan het Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed (ICCE) van de RUG, dat zich richt op het bestuderen, begrijpen en benutten van de culturele erfenis van het christendom in onze eigen tijd.

Video’s RUG

Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering. Andere video's staan in onze videoportal.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English