Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuws

Verfijn uw zoekopdracht

Herstel standaardwaarden
check form
  • Nieuws per interessegebied

  • Nieuws per onderwerp

  • Nieuws van

  • Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Zoeken naar nieuwsberichten van dit kalenderjaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 305*

Marcel Brus: Energiebedrijven claimen miljoenen schade via Nederlandse brievenbusfirma's
Datum:13 juni 2018

Internationale energiebedrijven gebruiken Nederlandse brievenbusfirma’s om buitenlandse staten voor vele miljoenen aan te klagen. Dat doen ze op basis van een mondiaal energieverdrag tussen 48 landen. Van alle claims die op dit verdrag zijn gebaseerd, komt zo’n 20 procent van Nederlandse brievenbusfirma's. Marcel Brus, hoogleraar internationaal publiekrecht aan de Universiteit Groningen, vraagt zich in de Volkskrant af of het arbitragetribunaal altijd de beste keuze is voor geschillen.

Wytske van der Wagen: 'De mens staat veel te centraal in de manier waarop we omgaan met cybercrime'
Datum:13 juni 2018

De manier waarop we omgaan met misdaad komt nog uit het predigitale tijdperk. Het plaatst de mens centraal; met de technologische dimensie is toentertijd geen rekening gehouden. ‘Daarom kijk ik naar cybercrime via de actor-netwerktheorie. Zowel de mens als de techniek is daarbij de actor, oftewel degene die iets doet', zegt Wytske van der Wagen, die 14 juni promoveert op een onderzoek naar cybercrime, in de UK.

Hoe bescherm je gezondheidsgegevens? Nieuwe online cursus van de Rijksuniversiteit Groningen geeft inzicht
Datum:12 juni 2018

Gebruikt u een activity tracker of app om uw conditie en gezondheid bij te houden? Heeft u een digitaal patiëntendossier? Werkt u in de gezondheidszorg en maakt u gebruikt van moderne technologieën? Een nieuwe gratis online cursus van de Rijksuniversiteit Groningen geeft u inzicht in de risico’s die hiermee gemoeid zijn en de wijze waarop u deze gegevens kunt én moet beschermen als gevolg van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Yohannes Ayalew Presents at Johannesburg workshop on 'Freedom of Expression, and Internet shutdown in Ethiopia: the question of Accountability'
Datum:12 juni 2018

On June 8th, NFP Fellow, and LL.M candidate in International Human Rights Law, Yohannes Eneyew Ayalew , presented a paper in a workshop on Internet Shutdown in Africa held in Johannesburg, South Africa. Yohannes has been invited as a speaker in a joint workshop organized by the Bonavero Institute of Human Rights , University of Oxford the programme in Comparative Media Law and Policy , and University of Johannesburg (UJ).

Heinrich Winter: '24-uurs bed-bad-broodopvang met begeleiding biedt beste kansen op vertrek'
Datum:12 juni 2018

Uitgeprocedeerde migranten verlaten het land sneller vanuit zogenoemde bed-bad-broodvoorzieningen met 24-uursopvang en begeleiding, staat in een rapport in opdracht van het WODC, het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie. Migranten zonder verblijfsstatus laten zich volgens het onderzoek van hoogleraar bestuurskunde en directeur van onderzoeksbureau Pro Facto Heinrich Winter niet ‘wegjagen’ door sobere nachtopvang, zo meldt de Volkskrant.

Heinrich Winter: 'Hoe krijg je uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit?'
Datum:11 juni 2018

Het is niet vast te stellen met welke opvang en begeleiding uitgeprocedeerde asielzoekers het snelst uit Nederland vertrekken. Ondanks jarenlange politieke discussie ontbreken de cijfers om een vergelijking te maken tussen de verschillende opvangvormen die gemeenten aanbieden. Ook de vergelijking met het Rijk is moeilijk te maken. Hoogleraar bestuurskunde en directeur van onderzoeksbureau Pro Facto Heinrich Winter lichtte de bevindingen van zijn onderzoek toe in Nieuwsuur.

Berend Vis: 'Waarom Dijsselbloem als vicepresident Raad van State een slecht idee is'
Datum:10 juni 2018

De rechtsstaat verdient een ervaren jurist die waakt over rechtvaardige wet- en regelgeving. Bij de keuze van de Raad voor een econoom (Dijsselbloem) kan een groot vraagteken worden gezet. Dat vindt Berend Vis, oud-docent bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij schreef een opinie voor Trouw.

Adriaan Wierenga: 'Noodverordening op gezag burgemeester bij vrees voor rampen of ernstige wanordelijkheden'
Datum:10 juni 2018

Sinds in Noordwijk de noodverordening inging, is het rustig geweest. Burgemeester Rijpstra besloot tot de noodverordening omdat er grenzen werden overschreden. Volgens hem ervaren buurtbewoners veel overlast. Afgelopen week escaleerde de situatie. Adriaan Wierenga deed onderzoek naar noodrecht in Nederland. 'Denk bij ernstige wanordelijkheden bijvoorbeeld aan Project X in Haren of de strandrellen in Hoek van Holland.' In een periode van vijf jaar werd ongeveer 250 keer een noodverordening of bevel uitgevaardigd, zegt Wierenga in NRC.

Adriaan Wierenga over noodverordening: 'Er moet meer aan de hand zijn dan overlast in de buurt of wildplassen'
Datum:08 juni 2018

Om in Noordwijk de openbare orde te herstellen, is sinds donderdagavond een noodverordening van kracht in de wijk Boerenburg. Burgemeester Jan Rijpstra kondigde de verordening af om onrust op en rondom het Rederijkersplein tegen te gaan. Wanneer wordt een noodverordening afgegeven en hoe vaak gebeurt dat? Adriaan Wierenga, noodrechtexpert van Rijksuniversiteit Groningen, deed jarenlang onderzoek naar noodverordeningen en geeft antwoord op Omroep West.

Adriaan Wierenga: 'Noodingreep is een paardenmiddel'
Datum:08 juni 2018

Sinds de noodverordening die burgemeester Jan Rijpstra donderdag afkondigde, is het rustig rond het ­Rederijkersplein in de Zuid-Hollandse kustplaats Noordwijk. Maar een noodingreep is dan ook een paardenmiddel, oordeelt noodrechtdeskundige Adriaan Wierenga van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Je mag veel als burgemeester bij een noodtoestand, maar om de grondrechten van burgers te schaden moet het wel een héél uitzonderlijke situatie zijn', zo zegt hij in Trouw.

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.