Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Verfijn uw zoekopdracht

Herstel standaardwaarden
check form
  • Nieuws per interessegebied

  • Nieuws per onderwerp

  • Nieuws van

  • Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Hier kunt u zoeken naar berichten van de afgelopen twee jaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 26*

Nieuwe podcastreeks ‘De strijd tegen de maffia’ onthult de stille oorlog achter de rechtsstaat
Datum:03 juli 2025

Hoe infiltreert georganiseerde misdaad onze instituties? Wat is de prijs van rechtspreken onder dreiging? En wat kunnen we leren van Italië, het land met decennialange ervaring in de strijd tegen de maffia? In de achtdelige podcastserie De strijd tegen de maffia gaat universitair hoofddocent en presentator mr. Laura Peters in gesprek met toonaangevende experts uit Nederland én Italië. Het resultaat is een indringend document over ondermijning, morele grenzen en de veerkracht van de rechtsstaat.

Björn Hoops benoemd tot Extraordinary Professor aan University of the Western Cape
Datum:01 juli 2025

Björn Hoops, hoogleraar privaatrecht en duurzaamheid aan onze faculteit, is per 1 juli benoemd tot Extraordinary Professor aan de University of the Western Cape (UWC) in Zuid-Afrika. Zijn benoeming geldt voor een periode van drie jaar, tot en met 30 juni 2028.

Ramses Wessel co‑auteur van invloedrijk juridisch rapport over Israël en Gaza
Datum:30 juni 2025

Prof. dr. Ramses Wessel, vicedecaan en hoogleraar Europees recht aan onze faculteit, heeft meegewerkt aan een nieuw juridisch rapport over over de verplichtingen van de Europese Unie en haar lidstaten in relatie tot de situatie in Israël en Gaza. Het rapport, opgesteld op verzoek van leden van het Parlement, is met brede belangstelling ontvangen en krijgt inmiddels internationale media-aandacht.

Nieuwe podcastaflevering ‘Recht op Nieuws’ - De regels van de oorlog: Gaza, Israël en het humanitair recht
Datum:26 juni 2025

Wat gebeurt er met het internationaal recht als het niet meer wordt gehandhaafd? In de derde aflevering van de podcast Recht op Nieuws onderzoeken emeritus hoogleraar Jan Brouwer en internationaal rechtsexpert André de Hoogh de juridische fundamenten van een van de meest beladen conflicten van dit moment: de oorlog tussen Israël en Hamas, en de gevolgen voor de burgerbevolking in Gaza.

AIWitness-project genomineerd voor Computable Awards 2025
Datum:16 juni 2025

Het AIWitness project is genomineerd voor de Computable Awards 2025 in de categorie ‘Partnerproject’. Laura Peters, universitair hoofddocent aan onze faculteit, is de initiatiefnemer vanuit de RUG voor deze innovatieve samenwerking tussen Capgemini, Scotty AI en de RUG.

Mr. Adriaan Wierenga benoemd in Adviescommissie TOOI en als tuchtrechter KNVB
Datum:15 juni 2025

Mr. Adriaan Wierenga, noodrechtspecialist en onderzoeker aan onze faculteit, is bij instellingsbesluit van 14 mei 2025 voor vier jaren benoemd in de Adviescommissie Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) van de politie-eenheid Oost-Nederland. Daarnaast is hij benoemd als tuchtrechter bij de KNVB.

AI en recht in dialoog: nieuwe paden voor interdisciplinair onderzoek
Datum:12 juni 2025

Op woensdag 5 juni vond in het House of Connections de workshop 'Making Connections: AI x LAW' plaats, georganiseerd door Pepijn Tukker en Tim van Zuijlen (FRG) en Zoé Christoff (FSE) . Tijdens deze middag kwamen onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid (FRG) en de Faculty of Science and Engineering (FSE) samen om vragen, interesses en onderzoeksthema’s uit te wisselen. Het doel: onderlinge verbindingen versterken en samenwerking op het gebied van interdisciplinair onderzoek en onderwijs stimuleren.

Aline Klingenberg en Nicolle Zeegers ontvangen Comenius Senior Fellow-beurs voor innovatieve leerlijn over recht en AI in simulatielabs
Datum:11 juni 2025

Aline Klingenberg en Nicolle Zeegers hebben een Comenius Senior Fellow-beurs toegekend gekregen. Zij ontvangen deze onderwijsbeurs voor hun innovatieve project dat studenten via simulatielabs voorbereidt op juridische vraagstukken rondom digitale technologie en kunstmatige intelligentie.

Albert Verheij ontvangt Comenius Teaching Fellow-beurs voor vernieuwende leerlijn over een mensgerichte rechtsstaat
Datum:11 juni 2025

Hoogleraar privaatrecht Albert Verheij heeft een Comenius Teaching Fellow toegekend gekregen. Met deze onderwijssubsidie gaat hij een vernieuwende leerlijn ontwikkelen onder de titel ‘Naar een mensgerichte rechtsstaat’. Het project stelt het perspectief van rechtzoekenden centraal in het juridisch onderwijs.

Wetenschap Werkt | Minder rigide, meer rechtvaardig
Datum:02 juni 2025

Stel: Een meerderjarige zoon is inmiddels uitwonend. Hij handelt in drugs, en heeft bij zijn ouders zonder hun medeweten een grote hoeveelheid pillen verstopt. De politie doet een inval en vervolgens wordt de woning op last van de burgemeester dichtgespijkerd. Gevolg: de ouders staan van de ene op de andere dag op straat. De zoon loopt nog vrij rond. Is deze maatregel dan wel proportioneel?

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.