Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons

Gedrag van Fietsers

Onderzoek naar gedrag van fietsers richt zich op infrastructuur, interactie met andere verkeersdeelnemers en het uitvoeren van dubbeltaken tijdens het fietsen.

Interactie met anderen

In 2015 is het project CRUISer gestart. Dit project richt zich op ondersteuning van de oudere fietser in interactie met ander verkeer. In hetzelfde jaar is het Horizon 2020 EU project XCycle begonnen. XCycle richt zich ook op de interactie fietser-ander verkeer. Meer informatie op de XCycle website.

Infrastructuur

Van 2013-2015 loopt het project "Het vergevingsgezinde Fietspad" gericht op het optimaliseren van de infrastructuur voor oudere fietsers ter voorkoming van enkelzijdige ongevallen. Wij nemen deel in dit project, o.a. met een "Natuurlijk Fietsen" onderzoek.

Meer informatie op de website.

Fietsinfrastructuur met de nadruk op het verwachten van fietsers, en de zichtbaarheid van fietsers. Een goed voorbeeld waar zichtbaarheid een belangrijke rol speelt zijn fietspaden met tweerichtingverkeer. Veel autobestuurders die rechtsaf willen slaan, kijken alleen naar links, omdat ze geen fietsers van rechts verwachten. Een waarschuwingsbord zorgt hier voor beter kijkgedrag.

Een waarschuwingsbord met knipperlampen bij een fietspad met fietsverkeer in twee richtingen
Een waarschuwingsbord met knipperlampen bij een fietspad met fietsverkeer in twee richtingen

Zichtbaarheid van de fietsinfrastructuur. Paaltjes, stoepranden, en markering op fietspaden zijn de belangrijkste elementen voor de zichtbaarheid van infrastructuur, in het bijzonder voor de udere fietser, die veel minder goed contrasten kan waarnemen. In ons onderzoek werd het visuele veld en de contrast gevoeligheid van deelnemers met een speciale bril teruggeschroeft, deelnemers moesten (op een afgesloten terrein) fietsen over een traject met objecten. In de praktijk is het vaak de vraag of paaltjes daadwerkelijk nodig zijn.

gemeen fietspaaltje (niet echt nodig om auto's tegen te houden)
gemeen fietspaaltje (niet echt nodig om auto's tegen te houden)
Onderzoek (Paul Schepers test het parcours)
Onderzoek (Paul Schepers test het parcours)

publicatie: Fabriek, E., de Waard, D. & Schepers, J.P. (2012). Improving the visibility of bicycle infrastructure, the International  Journal of Human Factors and Ergonomics, 1, 98–115

Mentale belasting / dubbeltaken

In Nederland is het vrij normaal om tijdens het fietsen te bellen, sms'en, of naar muziek te luisteren. Dit si niet zonder risico's. Uit ons onderzoek blijkt dat vooral sms'en veel effect heeft op fietsgedrag en veiligheid. Naar muziek luisteren met oorpjes (in-ear) heeft een dramatisch negatief effect op het kunnen horen van verkeersgeluiden, een stop signaal werd heel vaak niet gehoord. We hebben net een onderzoek afgerond waar fietsers een smart phone (met aanraakscherm) bedienden tijdens het fietsen.

Typisch Nederlands? Sms'en tijdens het fietsen...
Typisch Nederlands? Sms'en tijdens het fietsen...

Media:

Bellen tijdens het fietsen: Hoe?Zo! Radio

Laatst gewijzigd:25 augustus 2020 15:21
View this page in: English