Skip to ContentSkip to Navigation
Education Festival Education Festival

UG Best Practice in Teaching & Learning Award 2024

De Best Practice Award is een jaarlijkse viering van de beste onderwijspraktijken aan de Rijksuniversiteit Groningen. De UG Best Practice in Teaching and Learning Award erkent opleidingen die pedagogische praktijken of benaderingen en leerpraktijken hebben geïmplementeerd die verband houden met de onderwijsdoelstellingen van de UG.

Onze 11 faculteiten hebben hun beste praktijken van de hoogste kwaliteit genomineerd. De uitreiking van de Best Practice Award is gepland als openingsevenement van het Education Festival dat een week duurt. Deze zal plaatsvinden op 25 maart 2024. Alle genomineerde teams worden uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen, waarbij de Rector Magnificus de winnaars zal uitreiken.

Nominaties voor Best Practice Award 2024

De reeks genomineerde praktijken varieert van schilderoefeningen in geluidstechnologie tot een realistische simulatie van het maken van wetgeving. Onderwijsteams presenteren hun ideeën in korte video's, beschikbaar hieronder. Het is een kans om de genomineerden te ontmoeten, meer te lezen over hun praktijk en geïnspireerd te raken.

University College Groningen

Teaching team: Dr. Nina Mileva

Best practice: 'Quick Review Quiz'

Dr. Nina Mileva is genomineerd voor haar innovatieve mini-quiz recap-strategie in Internationaal Recht. Door elke les te beginnen met een quiz over eerdere inhoud wordt het leren versterkt en wordt de cursusstof met elkaar verbonden, waardoor studenten de stof beter begrijpen en vasthouden.

Deze lesmethode houdt in dat elke les begint met een mini-quiz die de inhoud van eerdere sessies behandelt. Het klinkt misschien eenvoudig, maar de strategie heeft als doel het begrip en de retentie van de leerlingen te verbeteren door het leren te versterken en verbanden te leggen tussen verschillende delen van het cursusmateriaal. Het quizformaat bevat open vragen en waar/onwaar-vragen, wat actieve deelname en discussie onder de leerlingen aanmoedigt. Deze aanpak helpt niet alleen bij het actief vasthouden van kennis, maar benadrukt ook gebieden die verdere verduidelijking behoeven en zorgt zo voor een volledig begrip van de leerstof. De methode van Dr. Mileva is effectief gebleken in het creëren van een meer geïntegreerde en holistische onderwijservaring voor haar studenten.

Religie, Cultuur en Maatschappij

Teaching team: Dr. Joram Tarusarira,

Best Practice: Religion, Violence and Conflict Transformation

Wat zijn de theoretische, conceptuele en praktische vragen op het snijvlak van religie, geweld en conflicttransformatie? Welke veronderstellingen liggen ten grondslag aan hun theoretisch en praktisch gebruik? Is religie inherent gewelddadig of vreedzaam? Welke factoren beïnvloeden of een conflict gewelddadig wordt? Dit zijn enkele van de vragen die in deze cursus aan bod komen. Daartoe worden in de module de volgende elementen onder de loep genomen: de geschiedenis en ontwikkeling van fundamentalisme en 'religieus geweld'; de relatie tussen religie en 'religieuze vredesopbouw' en conflicttransformatie; de invloed van religie op overgangsrechtspraak en verzoening; en de impact van rituelen bij vredesopbouw en conflicttransformatie. De cursus is interdisciplinair. Er wordt gebruik gemaakt van analytische instrumenten uit disciplines als religiestudies, sociologie, geschiedenis, antropologie, politiek, conflict-, vredes- en verzoeningsstudies, enz. Studenten worden uitgenodigd om actief deel te nemen door verder te gaan dan het beschrijven van kwesties en aannames die ten grondslag liggen aan de categorieën religie, geweld en conflicttransformatie kritisch te analyseren en te ondervragen. Casestudies zoals Zuid-Afrika, Noord-Oeganda, Zimbabwe en Noord-Ierland zullen worden gebruikt om de analyse te vergemakkelijken. Verschillende religieuze tradities, waaronder het christendom, de islam, het jodendom en Afrikaanse religies, zullen worden aangehaald wanneer dat relevant is.

Filosofie

Teaching team: Professor Pauline Kleingeld en Dr Titus Stahl

Best Practice: Vooraf opgenomen lezingen en leesgidsen

Pauline Kleingeld en Titus Stahl maken innovatief gebruik van vooraf opgenomen colleges om moeilijke filosofische teksten aan studenten uit te leggen voordat studenten deze teksten lezen. Studenten lezen de teksten na het online bekijken van de colleges en komen voorbereid naar de les om vragen te stellen en te discussiëren, waardoor ze het materiaal beter begrijpen dan bij conventionele colleges.

Ruimtelijke Wetenschappen

Teaching team: Dr. Peter Groote en Dr. Leonieke Bolderman

Best Practice: Vak 'Geografie van de Verenigde Staten'

De cursus Geografieën van de Verenigde Staten biedt een unieke ervaringsgerichte leerreis, waarbij studenten worden aangemoedigd om actief vorm te geven aan hun begrip van de sociaal-ruimtelijke ontwikkelingen in de VS. Door middel van interactieve presentaties en gezamenlijke onderzoeksprojecten krijgen studenten een genuanceerd perspectief op de VS en haar geografie. De beoordelingsstructuur van de cursus geeft prioriteit aan continu leren, samenwerkingsvaardigheden en diverse outputformats, wat bijdraagt aan een uitgebreide en overdraagbare onderwijservaring.

Campus Fryslân

Teaching team: Dr. Meghan L. Muldoon

Best practice: Virtual township tourism

Studenten nemen deel aan een virtuele verkenning van een Zuid-Afrikaanse township, geleid door een lokale bewoner. Gedurende de tour verkennen we lokale bedrijven, kinderdagverblijven, jeugdcentra en scholen. Voor en na de tour vinden discussies plaats over onderwerpen als wereldwijde armoede, toerisme in arme gebieden, virtueel toerisme en empowerment. Studenten ervaren een veranderd perspectief ten opzichte van inwoners van de township; in plaats van medelijden, verlaten ze de tour geïnspireerd door de inspanningen van de gemeenschap om hun leefomgeving te verbeteren. Daarnaast genereert de tour inkomen voor de gemeenschap, dat wordt herinvesteerd in projecten ter verbetering van de gemeenschap. Deze onderwijsaanpak bereikt effectief zijn drievoudige doel: 1) het uitdagen van vooraf opgevatte ideeën over leven in armoede in de Global South, 2) het kritisch analyseren van de gevolgen en invloeden van toerisme in arme gebieden, en 3) het bevragen van de rol van VR-technologie in zowel toeristische praktijk als onderwijs.

Economie en Bedrijfskunde

Teaching team: Dr. Aline Seepma en Luca Gelsomino, PhD

Best practice: Skills-tasting: Een reeks vaardigheidswerkplaatsen ontwikkeld door en voorbereiding op de praktijk

De Skills-tasting werd geïntroduceerd om een praktische ervaring te bieden met strategische inkoopvaardigheden. We organiseerden een reeks hands-on vaardigheidswerkplaatsen in samenwerking met experts, waaronder een Chief Purchasing Officer en een Head of Procurement. De vier vaardigheidswerkplaatsen behandelden 'inkoop als projectmanagement', 'onderhandeling en leveranciersbeheer', 'strategische afstemming en inkoop', en 'financiële overwegingen bij inkoop'. De workshops vulden direct de theoretische colleges van de cursus aan, met gebruik van praktijkvoorbeelden en casusopdrachten ontworpen in samenwerking met de inkoopexperts. Studenten kregen een combinatie van individuele reflectieoefeningen, groepsdiscussieoefeningen en op casussen gebaseerde vaardigheidsoefeningen. De workshops hadden als doel (1) studenten in staat te stellen kennis toe te passen door theorie om te zetten in praktijk, (2) een blik te werpen op de vaardigheden en strategische beslissingen die gepaard gaan met strategische inkoop, en (3) de vaardigheden van studenten en hun op bewijs gebaseerde besluitvormingsvaardigheden te verbeteren die nodig zijn voor succes in de hedendaagse zakelijke omgeving.

Medische Wetenschappen

Teaching team: Hedwig Boer, Joke Fleer en Katrien Colman

Best Practice: Minor 'Expeditie het Gezonde Noorden'

De minor Expeditie het Gezonde Noorden, gelanceerd in het eerste semester van 2023, biedt een unieke onderwijservaring waarbij studenten van Noorderpoort, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen samenwerken aan complexe gezondheidsproblemen in de regio Appingedam. Deze interdisciplinaire benadering benadrukt samenwerking met diverse betrokkenen, waaronder gemeente en inwoners, en bevordert leren in de echte wereld buiten het traditionele klaslokaal. Studenten worden uitgerust met methoden en concepten om systematisch aan gezondheidsvraagstukken te werken, zoals preventie van obesitas en bevordering van een gezonde leefomgeving, waarbij innovatieve oplossingen worden ontwikkeld in samenwerking met burgers en organisaties. De minor valt onder de Aletta Jacobs School of Public Health en staat open voor studenten van alle faculteiten, waarbij ze minstens een dag per week in Appingedam doorbrengen voor masterclasses en projectwerk. De leeruitkomsten omvatten de ontwikkeling van professionele identiteit, leren van en met het innovatie-ecosysteem, en ontwerpgericht onderzoek naar gezondheidsvraagstukken. Het traject van 30 ECTS wordt afgerond met een portfolio dat de voortgang en leeruitkomsten toont, waarbij de minor als geheel de samenwerking, innovatie en praktijkgericht leren in de publieke gezondheidszorg bevordert.

Letteren

Teaching team: Dr. Maja Babić

Best Practice: Opdracht "Groep ontmoet individu" essay en presentatie

De opdracht "Groep ontmoet individu" bevordert actief leren door studenten te betrekken bij zelfgekozen onderwerpen die hen uitdagen. In groepen van 4 of 5 ondergaan studenten een peer-reviewproces, waarbij ze gedurende de hele cursus voortdurende feedback ontvangen. Deze aanpak breekt het grotere project af in behapbare segmenten, wat samenwerking en verbinding tussen studenten bevordert. Hoewel de instructeur beschikbaar is voor hulp, speelt deze een minimale rol in het project.

In het individuele segment schrijven studenten essays van 1500-2000 woorden over een stad of een architectonisch werk, waarbij ze worden aangemoedigd om onbekende ruimtes buiten hun comfortzone te verkennen. Studentenbeoordelingen benadrukken het succes van deze methode in het stimuleren van creatief denken en het overstijgen van persoonlijke of educatieve comfortzones.

De opdracht verbetert niet alleen de groepsdynamiek door activiteiten zoals brainstormen en peer review, maar cultiveert ook individuele onderzoeks- en schrijfvaardigheden. Studenten leren door concept mapping, tekst- en visuele analyses in kleine groepen, wat bijdraagt aan een productievere en interactievere leerervaring.

Over het geheel genomen benadrukt de opdracht "Groep ontmoet individu" actief leren, moedigt het verkennen buiten comfortzones aan en bevordert zowel groeps- als individuele vaardigheden in academisch onderzoek.

Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Teaching team: dr. Kirsten van den Bosch, B. Blom, MSc, dr. M. Dekker, and Linda Greveling, MSc

Best practice: Theorie in de praktijk brengen: studenten verbinden met organisaties om echte problemen op te lossen binnen Academische Leergemeenschappen

Studenten vinden het vaak uitdagend om zich hun toekomstige werkomgeving voor te stellen. Recentelijk doorgevoerde veranderingen in de Academische Leergemeenschappen (ALC) in BA2 van PedOn hebben geleid tot een sterkere connectie tussen studenten en professionals.

In ALC-BA2 duiken studenten in actuele vraagstukken binnen pedagogische en onderwijspraktijken. Ze worden gekoppeld aan een organisatie en voeren onderzoek uit in kleine groepen om een probleem van de organisatie op te lossen. Studenten worden aangemoedigd om de theoretische en methodologische kennis die ze tijdens hun studie hebben opgedaan toe te passen. Door wetenschappelijke kennis toe te passen op echte problemen, kunnen studenten theorie en praktijk verbinden en zich vertrouwd maken met hun toekomstige werkomgeving.

ALC's verschillen aanzienlijk van traditionele cursussen. Er is geen specifieke cursusliteratuur, geen colleges, en geen cijfers. Studenten ontmoeten regelmatig hun ALC-docenten, medestudenten, en professionals. Hoewel studenten veel vrijheid hebben in hun aanpak van het onderzoek, moeten ze ervoor zorgen dat hun eindproduct, waarin ze hun onderzoeksresultaten vertalen, aansluit bij het probleem dat door de organisatie is aangedragen. Dit legt een grote verantwoordelijkheid op de studenten. Als gevolg daarvan dienen ALC's als uitstekende voorbereiding op toekomstige stages en loopbanen. Organisaties profiteren hier ook van, omdat ze de output als zeer waardevol ervaren.

Science and Engineering

Teaching team: Drs. Saskia Grooters, Drs. Maarten van den Nieuwenhof-Schilstra, Dr. Marion van Rijssel, Drs. Jorien Zevenberg, Dr. Jacolien Graver, Drs. Marlies Westerhof, Drs. Gideon Laugs, Drs. Michiel Berger, Drs. Mart van Genne, Dr. Karin de Boer, Dr. Janneke Krooneman, Drs. Ruben Steendam, Drs. Mart van Genne, Drs. Pieter Vogelaar,

Best practice: The Science, Business & Policy (SBP) Master track

De SBP-track verdient het winnen van deze prijs vanwege zijn innovatieve onderwijsaanpak, met toegewijde en enthousiaste docenten, en de hoge waardering van studenten. Na afronding van de SBP-track verwerven studenten niet alleen academische vaardigheden, maar ontwikkelen ze ook professionele competenties en doen ze praktijkervaring op, wat hen een concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt biedt. De track valt op door zijn unieke structuur en omvang, waarbij jaarlijks een cohort van 60-70 studenten wordt begeleid in op uitdagingen gebaseerd leren met praktijkprojecten.

De SBP-track is een faculteitsbreed initiatief dat is geïntegreerd in bijna alle algemene wetenschappelijke masterprogramma's, gericht op de interesse van studenten in de maatschappelijke toepassing van wetenschap en het opdoen van ervaring in zakelijke en beleidsgebieden. De track bestaat uit twee modules met een stage (echt projectgebaseerd leren) en legt een sterke nadruk op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Tijdens de stage en cursussen leren studenten wetenschap toe te passen op industriële doelen, beleid te formuleren en maatschappelijke kwesties aan te pakken. Deze op werkervaring gebaseerde leermethode introduceert hen in multidisciplinair teamwork, de ethische en maatschappelijke context van wetenschap, en het gezamenlijk toepassen van wetenschappelijke expertise om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Interacties met studenten uit verschillende disciplines, communicatie met niet-wetenschappers en algemene managementvaardigheden maken integraal deel uit van deze track.

Rechtsgeleerdheid

Teaching team: Tim van Zuijlen, dr. Gerard Ritsema van Eck en dr. Jasper Verstappen

Best Practice: Teamwetenschap bevorderen 'de IT Law Paper Series'

Studenten IT-recht willen graag samenwerken, schrijven en betrokken zijn bij onderzoek. De medewerkers van de sectie IT-recht moedigen dit aan en bieden studenten mogelijkheden om samen te werken en te schrijven tijdens cursussen, maar ook om hen te betrekken bij onderzoeksprojecten. Er was echter behoefte aan een meer gestructureerde en interdisciplinaire aanpak die het potentieel heeft om verder te reiken dan het IT-rechtprogramma. Met de 'IT Law Paper Series' (ITLPS) willen we op een kleine maar zinvolle manier aan deze behoefte voldoen. In dit project schrijven verschillende teams van twee studenten en een onderzoeker op het gebied van IT-recht een paper, waarbij de studenten het initiatief nemen. Tijdens het proces presenteren de teams hun voortgang aan elkaar en geven ze elkaar feedback. De papers worden gebundeld in een fysieke bundel, die vervolgens wordt gepresenteerd op een symposium. Volgend jaar is het de bedoeling om studenten IT-recht te koppelen aan studenten van andere faculteiten en hen de kans te geven om samen te werken in een meer interdisciplinaire context. We denken dat we met dit project een platform kunnen bieden voor samenwerking tussen studenten en onderzoekers van verschillende faculteiten.

Criteria 2024

Nominaties voor de Best Practice Award (BPA) kunnen alleen worden ingediend door faculteitsbesturen. Het doel van de BPA is het erkennen en waarderen van de docententeams die het onderwijsaanbod blijven innoveren, en zo helpen het onderwijsrepertoire van de RUG te verbreden. Waar we specifiek naar op zoek zijn, lees je in de criteria.



Vorige editie: Best Practice Awards 2023

De Teaching Academy Groningen (TAG) feliciteert de winnaars en alle andere genomineerden met hun inspirerende best practices!

De selectiecommissie heeft haar bevindingen vastgelegd in het juryrapport.

decoratieve afbeelding
Winnaars van de Best Practice in Teaching & Learning Award 2023
1e prijs: Rechten

Teaching team: Prof. dr. Marc Hertogh
Course title: Seminar Policy Analysis
Best practice: Onderwijsbeleidsanalyse in de praktijk: studenten geven advies aan de Tweede Kamer

Recht in de praktijk en inzetbaarheid zijn twee van de belangrijkste speerpunten van onderwijsvernieuwing aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Dit zijn dan ook de belangrijkste Best Practices in het seminaar ‘Policy Analysis’ van Marc Hertogh, hoogleraar rechtssociologie.

De studenten namen deel aan een actueel totstandkomingsproces voor nieuwe wetgeving binnen de Tweede Kamer. Anders dan in andere jaren, waarin studenten zelf een fictief beleidsprobleem bedachten, werd er dit jaar een echt probleem gebruikt. Studenten stapten in de lopende wetgevingsprocedure voor de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders. De studenten stelden beleidsadviezen op voor de leden van de Tweede Kamer en woonden in Den Haag een rondetafelbijeenkomst met Kamerleden bij. Zo kregen ze een idee van hoe beleidsvorming werkt en hoe hun toekomstige werkveld eruit zou kunnen zien. De combinatie van deze praktijkgerichtheid met student-presentaties, die van peer-feedback voorzien werden, en zowel strakke als dynamische deadlines zorgde voor een zeer interactieve en dynamische leeromgeving. Uiteindelijk is een aantal van de aanbevelingen van de studenten verwerkt in de wetgevingsprocedure en meegenomen in de behandeling van de wet in de Tweede Kamer. De studenten hebben dus tijdens hun leerervaring daadwerkelijk maatschappelijke invloed kunnen uitoefenen.

2e prijs: Science and Engineering

Teaching team: Dr. Tamás Görbe
Best practice: Interactieve kennisclips

Waarom maak jij kennisclips voor je vakken? Hoe maak je die interessant? Wat zijn de mogelijke voor- en nadelen? Hebben studenten echt baat bij deze clips? En wat doe je dan nog tijdens de colleges?

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen die collega's mij stellen als ze horen dat ik interactieve video's voor mijn studenten maak. Ik zal deze en nog een paar andere vragen beantwoorden om je te helpen je vakken te herontwerpen en de betrokkenheid van studenten te vergroten.

3e prijs: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Teaching team: Dr. Tassos Sarampalis en Laurent Krook, MSc
Course title: Research Methods: Theory and Ethics
Best practice: Studentgericht beoordelingsprocedure

Het vak ‘Onderzoeksmethoden: theorie en ethiek’ van de afdeling Psychologie wordt elk jaar door 700 studenten gevolgd. De docenten begrijpen dat een vak over onderzoeksmethoden lastig kan zijn voor studenten, maar zien dit juist als een uitdaging. Ze willen studenten motiveren en voor iedere student relevant zijn. De manier waarop ze dit doen is complex, maar is gestoeld op de volgende basiswaarden: 

  • Communicatie (helder, persoonlijk, voortdurend, relevant)

  • Vrijheid (studenten kunnen zelf kiezen wat ze lezen, welke opdrachten ze uitvoeren, naar welk cijfer ze streven) 

  • Respect (discussie wordt gewaardeerd en er wordt rekening gehouden met verschillende behoeften en interesses)

  • Betrokkenheid en interactiviteit (wekelijkse communicatie tussen studenten en docenten)

  • Relevantie (het materiaal is bruikbaar voor iedereen, ongeacht de interesses) 

Deze waarden zijn terug te vinden in de gebruikte didactiek. Er zijn wekelijkse opdrachten om voortdurende betrokkenheid te stimuleren, de docenten gebruiken diverse scaffolding-strategieën en organiseren een facultatieve Journal Club. Ook in de beoordelingsprocedure komen de waarden terug. Studenten kunnen via een schema van specifications grading zelf bepalen naar welk cijfer ze streven. Dit sluit aan op de waarde van vrijheid.


De waarden waarop dit vak is gebaseerd, zijn onmisbaar in studentgericht onderwijs, en de wekelijkse opdrachten sluiten aan op de bevindingen uit onderwijskundig onderzoek. Bovendien biedt het vak een context waarbinnen psychologische onderzoeksmethoden (maatschappelijk) relevant, interessant, nuttig en aantrekkelijk zijn. Daarom zien wij dit vak als een best practice op het gebied van leren en onderwijzen.

Laatst gewijzigd:25 maart 2024 13:58
View this page in: English