Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

Uitgebreide studie weerlegt theorie dat depressie en angst het risico op kanker verhogen

07 augustus 2023

Van depressie en angst wordt vaak gedacht dat ze het risico op kanker verhogen, maar de onderzoeksresultaten van een grote internationale studie weerleggen dit.

Uit een analyse van gegevens uit meerdere onderzoeken blijkt volgens Lonneke Van Tuijl van het UMCG dat depressie en angst geen verband houden met een hoger risico op de meeste soorten kanker. De resultaten zijn online gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine CANCER.

In de PSY-CA studie gingen Van Tuijl en haar collega's gegevens na van 18 studiegroepen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Canada. Zij bestudeerden de informatie van meer dan 300.000 volwassenen.

Patiënten lange periode gevolgd

De onderzoekers volgden de patiënten gedurende een langere periode, tot maximaal 26 jaar aan toe. Zij vonden geen verband tussen depressie of angst en borst-, prostaat-, dikkedarm- en alcoholgerelateerde kanker en alle vormen van kanker samen.

De aanwezigheid van depressie of angst werd eerst wel in verband gebracht met een 6% hoger risico op het ontwikkelen van longkanker en aan roken gerelateerde vormen van kanker. Maar uit het onderzoek blijkt nu dat aan kanker gerelateerde risicofactoren zoals roken, alcoholgebruik, body mass index en kanker-specifieke risicofactoren een grotere rol spelen bij de ontwikkeling van longkanker en aan roken gerelateerde vormen van kanker.

Opluchting

"Onze resultaten kunnen als een opluchting komen voor veel patiënten met kanker die denken dat hun diagnose wordt toegeschreven aan eerdere angst of depressie. Er is echter verder onderzoek nodig om precies te begrijpen of depressie, angst, gezondheidsgedrag en longkanker met elkaar samenhangen," geeft Van Tuijl aan.

De aanleiding voor het onderzoek was de theorie dat depressie en angst het risico op kanker kunnen verhogen. Sommige eerdere onderzoeken leken een verband te hebben aangetoond tussen depressie, angst en kanker, terwijl andere onderzoeken geen of een verwaarloosbaar verband hebben gevonden. Nu is dus gebleken dat er geen verband is tussen depressie, angst en kanker, als rekening gehouden wordt met risicofactoren zoals roken, alcoholgebruik en de body mass index en kanker-specifieke risicofactoren.

UMCG
Laatst gewijzigd:07 augustus 2023 11:40

Meer nieuws

 • 06 juni 2024

  Wiro Niessen Captain of Science van Topsector Life Sciences & Health

  Wiro Niessen, decaan van de Faculteit Medische Wetenschappen, is door minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van het Topteam van de Topsector Life Sciences & Health (LSH). Zijn benoeming is per 1 juni...

 • 29 mei 2024

  Europese samenwerkingsmasters behoren tot de top

  Op 27 mei werd door het EACEA in Brussel gevierd dat 20 jaar geleden de eerste Erasmus Mundus Masters van start gingen.

 • 27 mei 2024

  Vier eredoctoraten uitgereikt door de RUG

  De RUG heeft op vrijdag 24 mei vier eredoctoraten uitgereikt aan dr. Kate Crawford, dr. Tedros Ghebreyesus, ir. Gerrit Hiemstra en prof. dr. Mariana Mazzucato. De uitreiking vond plaats in de aula van het Academiegebouw en was onderdeel van de...