Hoogleraar Marco Fraaije ontvangt NWO Perspectief-financiering voor biotechnologisch onderzoek

Hoogleraar Marco Fraaije van het Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute ( GBB ) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat samenwerken in een consortium dat de ontwikkeling van micro-organismen voor industriële toepassingen gaat onderzoeken. Het project wordt gecoördineerd door Wageningen Universiteit en heeft een NWO Perspectief subsidie van 4,25 miljoen euro ontvangen.
Zesentwintig partners, waaronder universiteiten, maatschappelijke organisaties en bedrijven, nemen deel aan het project. Prof. Marco Fraaije leidt de Groningse onderzoeksgroep en ontvangt 420.000 euro om geschikte enzymen te zoeken en te ontwikkelen voor de fermentatieve productie van smaakstoffen en chemische bouwstenen.
Betere biologische fabrieken
In het project 'INDUSTRIOPHILE: tailored and robust cell-factories for the next-generation Industrial Biotechnology' gaat het consortium onderzoek doen naar de ontwikkeling van micro-organismen voor industriële toepassingen. Ze zullen een gistsoort en twee bacteriestammen aanpassen om efficiënt en kosteneffectief bioplastics, geur- en smaakstoffen en plantaardige olievervangers zoals palm- en zonnebloemolie te produceren.
Marco Fraaije
In 2018 ontving Fraaije tijdens het International Congress on Biocatalysis de BIOCAT science award van de Biocat Society voor zijn wetenschappelijke prestaties op het gebied van biokatalyse. Andere onderzoeksprijzen zijn de VICI-NWO onderzoeksbeurs (2016), EMBO long term fellowship (1998) en de Unilever onderzoeksprijs (1993).
Perspectief
Het NWO Perspectief programma daagt onderzoekers uit om samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nieuwe hoogten te bereiken in technologische innovatie, waarbij economische kansen worden gecreëerd voor Nederland.
Zeven brede onderzoeksconsortia sleepten een Perspectief-subsidie in de wacht. RUG professor Katja Loos ontvangt meer dan 6 miljoen euro voor het maken van duurzaam plastic.
Laatst gewijzigd: | 13 december 2023 12:30 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...