Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

ENLIGHT: samen met andere universiteiten Europees hoger onderwijs transformeren

Kom meer over ENLIGHT te weten tijdens de officiële Kick-Off week (1-5 maart)
10 februari 2021
Banner Kick-Off week

Wat als studenten aan een universiteit in een Europees land automatisch toegang zouden kunnen krijgen tot de beste vakken, docenten en hoogleraren van acht andere Europese universiteiten? Wat als docenten de mogelijkheid krijgen om te leren en ideeën te delen met docenten van die andere universiteiten? Wat als onderzoekers gefaciliteerd worden om ideeën te delen met onderzoekers van de andere universiteiten om lokale, nationale en globale vraagstukken aan te pakken? Dat is waar ENLIGHT, een nieuw samenwerkingsverband van Europese universiteiten, voor staat: negen diverse universiteiten, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, die samen de toekomst van het onderwijs vormgeven. Om de samenwerking van start te laten gaan is er een online een interne kick-off bij de RUG op 1 maart en een internationale ENLIGHT Kick-Off week van 1 tot en met 5 maart.

Het ENLIGHT constorium is onderdeel van de pilot Europese Universiteiten voor nieuwe multilaterale samenwerkingen van de Europese Commissie. De komende drie jaar richt ENLIGHT zich op vijf thema's die aan de hand van nieuwe soorten onderwijs worden behandeld: klimaatverandering, gezondheid en welzijn, ongelijkheid, digitale revolutie en energie en kringloop. Op de lange termijn wil ENLIGHT een open gemeenschap zijn tussen de negen universiteiten om te leren, les te geven en samen te werken. Op die manier wil ENLIGHT studenten als geëngageerde wereldburgers opleiden met de beste kennis en vaardigheden om grote maatschappelijke veranderingen aan te kunnen pakken, gelijkheid te versterken en duurzaamheid te bevorderen.

Bij ENLIGHT zijn negen universiteiten aangesloten: de Universiteit van Baskenland (Spanje), de Universiteit van Bordeaux (Frankrijk), de Comenius Universiteit Bratislava (Slowakije), de Nationale Universiteit Ierland Galway, de Universiteit van Göttingen (Duitsland), de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Tartu (Estland), de Universiteit van Uppsala (Zweden) en de Universiteit van Gent (België).

Interne kick-off

Op 1 maart organiseerde de RUG een interne kick-off om ENLIGHT te introduceren. Daarbij spraken onder andere rector magnificus Cisca Wijmenga, Elmer Sterken en studentassessor Teun Havinga. De stream is nu te bekijken.

Kick-Off week

Tijdens de Kick-Off week van 1 tot en met 5 maart biedt ENLIGHT een volledig online programma aan met werksessies, publiekelijk toegankelijke lezingen over de kernthema's en een avondprogramma. Die worden elk georganiseerd door een van de negen ENLIGHT partners. Schuif aan tijdens een van de virtuele koffiepauzes en ontmoet collega's, kom meer te weten over de verschillende projecten binnen ENLIGHT tijdens showcases en deel jouw ideeën op de message boards! Toonaangevende sprekers tijdens het evenement zijn onder andere Eurocommissaris Mariya Gabriel, voormalig Voorzitter van de Europese Commissie Herman van Rompuy en CEO van het Ban Ki-moon Centre for Global Citizens Monika Froehler.

Laatst gewijzigd:28 augustus 2023 16:34
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...