Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

World Press Photo in Groningen

05 november 2018

De wereldberoemde World Press Photo 18 tentoonstelling is terug in Groningen. Van vrijdag 9 november tot en met zondag 2 december 2018 zijn de foto's dagelijks te zien in de Synagoge van Groningen aan de Folkingestraat. De Rijksuniversiteit Groningen is partner van het Academy programma van World Press Photo 18.

World Press Photo 18 is een intrigerende fototentoonstelling met de beste persfoto's uit 2017. De tentoonstelling bestaat uit portretten, documentaire series en nieuwsbeelden. World Press Photo maakt elk jaar een actuele selectie van de meest indringende, bijzondere en kwalitatief hoogwaardige beelden uit de visuele journalistiek. Fotografen uit de hele wereld sturen hun beste beelden in voor de categorieën natuur, sport, dagelijks leven, nieuws, mensen, hedendaagse kwesties, lange termijn projecten en nieuws. Nieuw dit jaar is de categorie milieu. De winnende foto's vormen samen de 61ste editie van de World Press Photo tentoonstelling, geselecteerd uit 73.044 beelden van 4.548 fotografen uit 125 verschillende landen.

Academy

Voor de nieuwsgierige mens is er de Academy: een uitgebreid programma, met onder andere lezingen van World Press Photo 18 winnaars zoals fotograaf Kadir van Lohuizen, die de eerste prijs in de categorie ‘Milieu’ won dit jaar; en een International Student Night met workshops, discussies en een lezing van de beroemde fotograaf Magnus Wennman, winnaar in de categorie ‘Mensen’. Daarnaast wordt er een portfolio-avond aangeboden voor fotografen en is er een speciale belevingsavond ‘Human Flow’ met beeld, tekst en verhaal, waarbij de gelijknamige documentaire van kunstenaar Ai Wei Wei vertoond wordt.

Onderzoekers van de RUG

Het Academy programma wordt aangevuld door rondleidingen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Dr. Scott Eldridge vertelt in zijn rondleiding ‘Visual Media’ over hoe de verhalen van maatschappijen verteld worden; dr. David Shim gaat in zijn rondleidingen ‘Visual Global Politics’ in op visuele representatiemethoden, zoals stereotypering, die ten grondslag liggen aan mondiale politiek. Dr. Bob de Jonge geeft een rondleiding ‘Migratie’, waarin hij de relatie tussen geweld en immigratie bevraagt, evenals de rol van schoonheid in de fotografische verslaggeving hiervan.

Nieuw dit jaar in Groningen is de Digital Storytelling Contest: een innovatieve nieuwe media variant van World Press Photo met documentaires en interactieve websites. Daarnaast is de NonFiction Photo Exhibition te zien, geproduceerd door lokaal talent, met ‘Green is the new Black’, een fototentoonstelling met werk van lokaal talent. Geïnspireerd op het thema Milieu en ‘Solutions Journalism’, zoekt de tentoonstelling lokale antwoorden op mondiale problemen. Exposerende fotografen zijn Joost Nuijten, Dennis Lapré, Majella Elgersma en Marion Verwey; zij geven elke woensdagmiddag een rondleiding inclusief eigen werk. De boodschap van deze kritische tentoonstelling wordt kracht bijgezet door de serie ‘Fucking Recycle’ van designer Becky Redman. Daarnaast is de documentaire ‘Passengers’ over Syrische vluchtelingen, gemaakt door journaliste Tarfa Abdulghafour, die zelf het land heeft moeten ontvluchten vanwege haar professie.

Locatie en ticket?

De Synagoge is dagelijks geopend; rolstoeltoegankelijk; en kaarten zijn op locatie en online verkrijgbaar. De tickets zijn t/m 6-11 exclusief in de voorverkoop bij de IShop (naast de online kaartverkoop) van de RUG aan de oude Kijk in ‘t Jatstraat 19.

Er zijn speciale arrangementen voor bezoek met de klas, studenten of collega’s; ook is er elk weekend een kinderhoek voor gezinnen tussen 13.00 en 17.00 uur; en zijn er dagelijkse rondleidingen om 14.00 en 16.00 uur.

Voor de webshop en meer informatie: www.nonfictionphoto.nl

x
Laatst gewijzigd:07 april 2020 13:36
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...