Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Rachel Raetzer nieuwe huisdichter RUG

30 augustus 2017

Rachel Raetzer (21), student Europese talen en culturen, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2017-2018. Zij imponeerde de jury met haar humoristische en eigenzinnige gedichten die “stemmen tot nadenken en herlezen”. Rachel Raetzer is de achttiende huisdichter van de RUG en volgt Esmé van den Boom op.

Rachel Raetzer, copyright Reyer Boxem
Rachel Raetzer, copyright Reyer Boxem

In haar winnende gedicht met als beginregel “wij zijn de lettervreters” geeft ze een inkijkje in de denkwereld van schrijvers en dichters. Zo verwoordt ze het belang en de alomtegenwoordigheid van cultuur en letterenstudies en uit ze haar zorgen over bezuinigingen en krimp: “Taal en poëzie zijn overal en dat wil ik met dit gedicht - en als huisdichter - duidelijk maken.” Als huisdichter wil ze gedichten schrijven die de lezer raken en aan het denken zetten.

Rachel Raetzer schrijft al sinds haar kinderjaren gedichten en ontwikkelde gaandeweg een eigen stijl. Als middelbare scholier haalde ze, tot haar eigen verrassing, de finale van de dichtwedstrijd van cultureel studentencentrum USVA. Dit jaar won ze deze wedstrijd voor jong talent en trad ze op tijdens het festival Dichters in de Prinsentuin. Ook verzorgde ze optredens bij Eurosonic/Noorderslag en als gastdichter bij de Dichtclub. Komend studiejaar volgt ze de educatieve master Duits.

De jury, bestaand uit hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Mathijs Sanders (voorzitter), schrijver en acteur Lotte Dunselman en zittend huisdichter Esmé van den Boom is onder de indruk van de kwaliteit van Raetzers poëzie: “Zij paart vormbeheersing en ambachtelijkheid aan eigenzinnigheid.” De jury heeft er het volste vertrouwen in dat de nieuwe huisdichter een waardevolle ambassadeur van de poëzie zal zijn binnen en rond de universiteit.

Opening Academisch Jaar

Rachel Raetzer heeft maandagmiddag 4 september a.s. haar debuut als huisdichter tijdens de officiële opening van het Academisch Jaar in de Martinikerk. Het komend collegejaar schrijft ze gedichten voor de website van de RUG en treedt ze op bij talrijke evenementen.

Meer informatie

Guus Termeer, a.j.m.termeer@rug.nl, tel. 050-3635464 of 06 1268 4165.

Laatst gewijzigd:14 april 2020 15:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...