Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Belang universitaire verkiezingen benadrukt

11 mei 2016

Van 18 mei tot en met dinsdag 24 mei 2016 vinden aan de Rijksuniversiteit Groningen verkiezingen plaats voor de studentgeleding van de Universiteitsraad (UR) en de Faculteitsraden. Een hoge opkomst bij de verkiezingen is van groot belang. Bij de RUG was het opkomstpercentage bij de vorige UR-verkiezingen 31,7%. Onder het motto Denk mee! Doe mee! Stem mee!, een initiatief van de Universiteitsraad, wordt in een video-animatie extra aandacht gevestigd op de komende verkiezingen. Daarnaast organiseren studentenpartijen een aantal verkiezingsbijeenkomsten en debatten.

Verkiezingsbijeenkomsten

Vlak voor de aanvang van de verkiezingen zal nog een debat-avond worden georganiseerd. Op 17 mei zal deze avond plaatsvinden. De avond zal worden opgesplitst in een deel voor Nederlandse studenten en een deel voor internationale studenten. Hier zullen de partijen tegenover elkaar stellingen verdedigen.

Belang medezeggenschapsraden groot

Het belang van de medezeggenschapsraden is groot. Zo hebben de raden instemmingsrecht op tal van gebieden die voor studenten en personeel van belang zijn. Om er maar een paar te noemen: de begroting, de toekomstplannen en bijvoorbeeld diverse studentenvoorzieningen. Daarnaast kunnen zij nog gebruik maken van advies recht en het recht op initiatief. Bij het recht op initiatief kunnen studenten en personeel zelf ideeën aandragen die in hun ogen belangrijke veranderingen op de universiteit teweeg kunnen brengen.

Alleen verkiezingen voor studentengeleding

De universitaire verkiezingen 2016 gelden alleen voor de studentengeleding (studenten, bursalen, promotiestudenten) omdat de zittingstermijn voor deze geleding één jaar is. Voor de leden van het personeel geldt een zittingstermijn van twee jaar. Personeel gaat dus eens in de twee jaar naar de universitaire stembus.

Elektronisch stemmen

Kiesgerechtigde studenten kunnen elektronisch stemmen van woensdag 18 mei 09.00 uur tot en met dinsdag 24 mei 2016 tot 17.00 uur.

Bekendmaking uitslag

Op woensdag 25 mei 2016 om 17.00 uur zal de uitslag bekend worden gemaakt in de Bruinszaal van het Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

Meer informatie

·         Website RUG over de universitaire verkiezingen 2016.

·         Nadine van Merode (studentlid Universiteitsraad), telefoon 06-31267959

Er is ook een Nederlandse versie van deze video beschikbaar

Laatst gewijzigd:14 april 2020 10:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...