NWO-subsidie voor twee Groningse poolonderzoekers
De Rijksuniversiteit Groningen heeft voor twee van de vier onderzoeksprojecten van NWO subsidies ontvangen voor onderzoek op het West Antarctisch Schiereiland. De subsidies zijn toegekend aan Anita Buma van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG) en Jacqueline Stefels van het Centrum voor Ecologische en Evolutionaire Studies (CEES). Het is voor de tweede keer dat NWO subsidie verleent voor onderzoek op het West Antarctische Schiereiland en ook de tweede keer dat Buma en Stefels hierbij succesvol zijn.
Het West-Antarctisch Schiereiland (WAP) is een van de snelst opwarmende gebieden op aarde. Buma gaat kijken naar veranderingen in het mariene ecosysteem. De algen die de basis vormen van de voedselketen lijken in bepaalde delen van de WAP een verlaagde productie te bereiken, iets wat Buma met geavanceerde fluorescentiemetingen wil bewijzen. Stefels gaat uitzoeken of het verdwijnen van zeeijs als gevolg van de klimaatverandering een zelfversterkend effect heeft. Ze gaat daarvoor de rol van zeeijs in het vastleggen van CO2 bestuderen en het produceren van het klimaat-koelende gas dimethylsulfide.
Dirck Gerritsz laboratorium
Sinds de winter van 2012/2013 heeft Nederland een eigen onderzoeksfaciliteit - het Dirck Gerritsz laboratorium. Deze laboratoria zijn gebouwd op het Britse Rothera Research en gefinancierd door het Nederlands polair programma. Zowel Buma als Stefels hebben afgelopen winter onderzoek gedaan op deze bijzondere plek.
Willem Barentsz Poolinstituut
De RUG is erg succesvol in het poolonderzoek, met onderzoeken in zowel het Zuid- als Noordpoolgebied. De onderzoekers werken samen in het Willem Barentsz Poolinstituut, een landelijke netwerkorganisatie die de samenwerking tussen poolonderzoekers stimuleert en het Nederlandse poolonderzoek promoot.
Zie ook onderstaande video:
Laatst gewijzigd: | 06 oktober 2023 14:58 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...