Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Drie jonge onderzoekers naar buitenland met een NWO-Rubicon

05 april 2013

Drie jonge wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen gaan onderzoek doen in het buitenland dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met eenRubicon geeft NWO pas gepromoveerde wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

Landelijk dienden honderd onderzoekers een aanvraag in voor een Rubicon; twintig van hen - dertien vrouwen en zeven mannen - ontvangen nu financiering. Negen laureaten gaan naar de Verenigde Staten, vier naar Groot-Brittannië en twee naar Australië. De rest gaat naar Denemarken, Duitsland, Zweden, Israël en Frankrijk. Veruit de meerderheid gaat voor een periode van 24 maanden naar het buitenland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv.

De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo’n 80 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon.

Rubicon

Het Rubicon-programma is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon wordt gezien als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Gehonoreerden RUG

Zoeken naar biomarkers voor suikerziekte met nieuwe genetische technieken

Dr. A. (Ali) Abbasi (m), -> Addenbrooke's Hospital Cambridge, Institute of Metabolic Science (GB), 24 maanden

Biomarkers zijn signalen van stoornissen in de stofwisseling. Het is belangrijk te weten of deze biomarkers de stoornis veroorzaken of hiervan het gevolg zijn. Met nieuwe genetische technieken worden in grote bevolkingsonderzoeken in Engeland en Nederland deze oorzaak-gevolg vragen bestudeerd.

Zonnecellen van metaal

Dr. ir. E. (Eric) Detsi (m), -> University of California Los Angeles, Dept. of Chemistry and Biochemistry (US), 24 maanden

Goedkope en efficiënte foto-elektrochemische cellen zijn belangrijk voor onze toekomstige energievoorziening. In dit project wordt een nieuw type cel ontwikkeld dat gebaseerd is op nanoporeus metaal. Dit is mogelijk goedkoper en efficiënter dan traditionele foto-elektrochemische cellen van halfgeleiders.

Computergestuurd sneller en slimmer nieuwe medicijnen ontdekken

M.H. (Marnix) Medema, MSc. (m), -> Max Planck Institut für Marine Mikrobiologie, Bremen (DE), 24 maanden

Bacteriën en schimmels maken allerlei stofjes die bruikbaar zijn als antibiotica en chemotherapeutica. Het overgrote deel van deze stofjes is nog onbekend. Door computergestuurd een zo groot mogelijke chemische, genetische en ecologische diversiteit te bemonsteren, willen de onderzoekers het biochemische universum afspeuren naar nieuwe medicijnen.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...