Immune and strain surveillance of the Streptococcus pneumoniae: Tools to study the impact of pneumococcal conjugate vaccination
Promotie: mw. K.E.M. Elberse, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Immune and strain surveillance of the Streptococcus pneumoniae: Tools to study the impact of pneumococcal conjugate vaccination
Promotor(s): prof.dr. H. Grundmann
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nieuwe technieken beschikbaar om effecten van pneumokokkenvaccinatie te meten
Er is geen relatie tussen de hoogte van natuurlijk verkregen antilichaamconcentraties tegen pneumokokken en het ontstaan van ernstige pneumokokkenziekte. Voor een goede bescherming tegen ernstige infecties als hersenvliesontsteking en longontsteking zijn antilichaamconcentraties nodig die alleen door vaccinatie verkregen kunnen worden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Karin Elberse.
Elberse analyseerde gegevens die verzameld werden voorafgaand aan de invoering van het Rijksvaccinatieprogramma tegen pneumokokken in 2006. Sinds de start van de vaccinatie tegen pneumokokken is er vooral bij jonge kinderen een sterke afname van het aantal ernstige pneumokokkenziekten in Nederland, stelt Elberse vast. Door de selectieve druk van het vaccin veranderde de verdeling van de voorkomende serotypen. De genetische samenstelling van de overgebleven pneumokokkenpopulatie lijkt nog niet veel beïnvloed te zijn. Wel blijken er varianten van verschillende serotypen te bestaan die misschien verminderd gevoelig zijn voor de vaccin-immuniteit. Hiernaar wordt nader onderzoek verricht.
Karin Elberse (Houten, 1981) studeerde Science & Business in Utrecht. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de faculteit Medische Wetenschappen/UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS). Elberse blijft werkzaam als onderzoekster bij het RIVM.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.