Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Vera Munde en Paula Sterkenburg winnen Han Nakken Prijs 2012

13 november 2012

De Han Nakken Prijs 2012 wordt 7 december uitgereikt aan Vera Munde en Paula Sterkenburg. De prijs wordt iedere twee jaar toegekend door het Research Centre on Profound and Multiple Disabilities van de Rijksuniversiteit Groningen aan de beste wetenschappelijke prestatie en de opmerkelijkste praktijkprestatie op het gebied van personen met Zeer Ernstige Verstandelijke en Meervoudige Beperkingen (ZEVMB).

De Han Nakken Prijs bestaat uit een wetenschappelijke en een praktijkprijs.

Alertheidspatronen

Vera Munde, postdoc bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt de wetenschappelijke prijs voor haar artikel ‘Catch the wave! Time-window sequential analysis of alertness stimulation in individuals with profound intellectual and multiple disabilities’ in het tijdschrift Child: care, health and development. Zij toont in haar artikel aan dat alertheidspatronen te onderscheiden zijn bij personen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Die patronen zijn verschillend bij het aanbieden van verschillende stimuli, maar ze hebben gemeen dat het ‘golven’ zijn: ze komen langzaam op en vlakken weer af, om daarna opnieuw op te komen. Het is voor begeleiders in de praktijk belangrijk deze ‘golven’ te herkennen en ze te volgen, zodat deze cliënten optimaal kunnen worden gestimuleerd.

Vertrouwensrelatie

De praktijkprijs gaat naar Paula Sterkenburg voor haar boek 'Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling'. Sterkenburg is universitair hoofddocent Ontwikkelingspedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het boek is geschreven voor zorgverleners en begeleiders van mensen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking en is bedoeld om de kwaliteit van de zorg aan deze doelgroep te verbeteren. Aan de hand van achtergrondinformatie en praktische tips wordt uitgelegd wat het nut is van een vertrouwensrelatie en hoe deze kan worden opgebouwd.

Uitreiking

De prijzen worden 7 december uitgereikt na de Han Nakken Lezing in de Senaatskamer van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen door juryvoorzitter prof.dr. A.J.J.M. (Wied) Ruijssenaars. De prijswinnaars zullen tijdens de uitreiking een korte inhoudelijke toelichting geven over hun inzending. Aan de prijs is een geldbedrag van € 2500 verbonden.

Han Nakken Lezing

De Han Nakken Lezing 2012 wordt dit jaar gehouden door prof.dr. Herman P. Meininger, bijzonder hoogleraar Sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prijswinnende inzendingen

Catch the wave! Time-window sequential analysis of alertness stimulation in individuals with profound intellectual and multiple disabilities / Munde, V.S., Vlaskamp, C., Maes, B., Ruijssenaars, A.J., Child Care Health Dev. 2012 Jul 9. doi: 10.1111/j.1365-2214.2012.01415.x.

Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling / dr. P.S. Sterkenburg, uitgever: Bartimeus, Zeist, ISBN 9789461070128.

Noot voor de pers

Aanmelden voor lezing en prijsuitreiking: secretariaat van de afdeling Orthopedagogiek, Miranda Cazemier Van Den Berg, tel. 050-363 6566, e-mail: m.cazemier.van.den.berg rug.nl

Inhoudelijke vragen: prof.dr. A.J.J.M. (Wied) Ruijssenaars, e-mail: a.j.j.m.ruijssenaars rug.nl

Meer informatie over de jury en de achtergronden van de prijs: http://www.rug.nl/pedok/onderzoek/researchpmd/hnprijs/index

Laatst gewijzigd:24 maart 2021 13:48

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...