Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

Symposium: Historici en de confrontatie met een gewelddadig verleden

Op donderdag 26 januari 2012 vindt er aan de RUG een symposium plaats over de hedendaagse omgang met een gewelddadig verleden. Hoe kan een samenleving met een gewelddadig verleden in het reine komen en welke taak is hierbij voor historici weggelegd? Moeten zij zich ver van het politieke krachtenveld opstellen of juist plaats nemen in waarheids- of andersoortige onderzoekscommissies? Met deze vragen als vertrekpunt en bijdragen over bijvoorbeeld het onderzoek naar de rol van Nederland bij de inval in Irak (Commissie Davids) of naar het bloedbad van Rawagede (Indonesië 1947) belooft het een interessante dag te worden.

Het symposium wordt op woensdagavond 25 januari voorafgegaan door ‘Spell your name’, een documentaire over vervolging en overleven ten tijde van het nationaalsocialisme, die inzicht biedt in de doorwerking van het verleden in de hedendaagse Oekraïne.

Aanvang 19.30, Zernikezaal, Academiegebouw

Sprekers: Berber Bevernage (Universiteit Gent), Frank Ankersmit (emeritus RUG), Martijn Eickhoff (RU Nijmegen/NIOD), Chris Lamont (RUG), Marjan Schwegman (NIOD), e.a.

 

Donderdag 26 januari 2012, RUG
Tijstip: 10.00-17.00 uur (toegang gratis, wel aanmelden)
Locatie: Zernikezaal – Academiegebouw RUG


Voor volledig programma en aanmelding: symposium.rug gmail.com
Meer informatie: Barbara Henkes, 020-6852786

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:48