Nederland na de verkiezingen: scherpstellen op het aanstormend Azië
Een internationaal symposium aan de Rijksuniversiteit Groningen, twaalf dagen voor de verkiezingen in september, stelt de toekomst van Nederland centraal. Het gaat om de vraag hoe ons land sterker en competitiever uit de huidige financieel-economische crisis tevoorschijn kan komen. Sprekers zijn onder meer Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, en Europakenner en oud-vice-premier Laurens Jan Brinkhorst.
Het symposium 'The Future of the Netherlands in the Asian Era' wordt gehouden op vrijdag 31 augustus 2012, van 15.00 tot 17.30 uur in het Academiegebouw van de RUG. De voertaal is Engels. De e ntree is gratis en aanmelden is mogelijk via www.dutchfuture.nl.
Andere wereld
‘Wat dringend nodig is, is de durf om een visie uit te dragen die van Nederland weer een naar buitengerichte natie maakt,’ zegt prof.dr. Rien T. Segers, hoogleraar-directeur Center for Japanese Studies aan de RUG. ‘Honderden grote Aziatische bedrijven staan op het punt om naar het Westen te komen. Voor Nederland is het van het grootste belang dat een groot aantal van die bedrijven zich hier vestigt. Maar dat zal niet vanzelf gaan. Hoe kunnen we dat wel bewerkstelligen?’
Segers: ‘De wereld zal er na de crisis in veel opzichten volstrekt anders uitzien dan daarvoor. Het leiderschap van de Verenigde Staten in de wereld is niet langer vanzelfsprekend. En ook staat het voortbestaan van de euro en zelfs van de Europese Unie op het spel.’ Te midden van deze turbulentie zal het volgens hem voor Nederland uiterst lastig zijn om na de verkiezingen snel een duurzame regeringscombinatie te vormen. Daar komt nog een probleem bij: het snel verschuivende zwaartepunt in de wereld van het Westen naar het Oosten.
Symposium: blik op Azië richten
Wat zijn de implicaties van al deze ontwikkelingen voor de strategie van Nederland na de verkiezingen van september? Welke maatregelen moeten er genomen worden om er zeker van te zijn dat Nederland als een sterk en competitief land uit de huidige crisis komt? Het symposium wil daarop een antwoord geven met voordrachten van topspecialisten zoals Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), Laurens Jan Brinkhorst, Europakenner en oud-vice-premier, topeconoom Harry Garretsen (RUG) en Azië-specialist Rien T. Segers (RUG).
Op het symposium wordt benadrukt dat de Nederlandse mantra van ‘bezuinigen’ hoognodig vervangen dient te worden door ‘verdienen’. Immers, wat je extra verdient, hoef je niet te bezuinigen. Dat impliceert dat Nederland sterk moet inzetten op de snel groeiende landen in Azië, zoals China, India, Singapore, Taiwan en Zuid-Korea, evenals op Japan dat zich nu profileert door joint ventures aan te gaan met Westerse bedrijven. Nederland zal niet alleen moeten focussen op het op nog grotere schaal zaken doen in die landen, maar met name ook op het naar Nederland halen van zoveel mogelijk Aziatische bedrijven.
Op het symposium zullen twee rapporten besproken en gepresenteerd worden, die een antwoord geven op twee vragen: ‘Hoe kunnen we inspelen op het gegeven dat de 21ste eeuw de eeuw van Azie is?’en ‘Hoe kunnen we daaraan zoveel verdienen zodat we minder hoeven te bezuinigen?’ Het betreft een rapport van de SER o.l.v. Alexander Rinnooy Kan en een rapport van de Rijksuniversiteit Groningen o.l.v. Rien T. Segers.
Voor meer informatie
- Over de organisatie: mr. Alette Arendshorst, Symposium manager, Center for Japanese Studies, RUG, a.m.arendshorst rug.nl ,
- Over de inhoud van het programma: prof.dr. Rien T. Segers, hoogleraar-directeur Center for Japanese Studies, RUG, tel. 050–363 7988, m.t.m.segers rug.nl.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:50 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
13 mei 2025
Europese veiligheid: kans en bedreiging voor de democratie
Hoe sterk is onze democratie? Wat er nu op het wereldtoneel gebeurt, is daarvoor bepalend, betoogt Pieter de Wilde, hoogleraar Europese Politiek & Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...