Stress responses and sugar metabolism in Bacillus subtilis. A transcriptomic portrait
Promotie: dhr. A.T. Lulko, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Stress responses and sugar metabolism in Bacillus subtilis. A transcriptomic portrait
Promotor(s): prof.dr. O.P. Kuipers
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Nieuwe DNA-microarrays technologie voor onderzoek naar genetische respons op stress
Andrzej Lulko onderzocht de regulatie van genexpressie van Bacillus subtilis als antwoord op stressomstandigheden. Hij deed dit met behulp van DNA-microarrays. Hiertoe ontwikkelde hij nieuwe technologie en paste deze toe bij zijn onderzoek naar de effecten van verschillende stresscondities, die zich bijvoorbeeld in het kader van industriële fermentatieprocessen voordoen.
Zowel in natuurlijke omgevingen als tijdens industriële processen worden micro-organismen vaak geconfronteerd met ongunstige omstandigheden. Om hun overlevingskansen te vergroten hebben bacteriën mechanismen ontwikkeld ter confrontatie met en aanpassing aan de ondervonden stress. Over het algemeen bereiken ze dat door een herprogrammering van de genexpressie, gecoördineerd door de transcriptiefactoren, wat leidt tot synthese van eiwitten die gebruikt worden voor een snelle en optimale aanpassing aan een bepaalde stress. Een dergelijke herprogrammering van de genexpressie kan worden bepaald en gekwantificeerd met behulp van DNA-microarrays. Aangezien deze technologie het meten van veranderingen in de expressieniveaus van duizenden genen in een enkel experiment mogelijk maakt, biedt zij een krachtig instrument voor het verkennen van de regulatie van genexpressie.
Lulko onderzocht de effecten van drie verschillende soorten stress: 1) de overproductie en secretie van een heteroloog eiwit, 2) de blootstelling aan melkzuur en 3) de verstoring van het koolstof-metabolisme veroorzaakt door puntmutaties of afwezigheid van het CcpA eiwit die de belangrijkste transcriptie factor van cataboliet controle is.
Andrzej Lulko (Polen, 1977) studeerde biotechnologie aan de universiteit van Wroclaw. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen bij het Genetics, Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Zijn onderzoek werd gefinancierd door SenterNovem. Sinds april 2007 werkt hij bij Intervet/Schering Plough Animal Health in Boxmeer.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:13 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...