Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Quantum optical control of Donor-bound electron spins in GaAs

11 januari 2011

Promotie: dhr. M. Sladkov, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quantum optical control of Donor-bound electron spins in GaAs

Promotor(s): prof.dr.ir. C.H. van der Wal

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Donorgebonden elektronspins

Donorgebonden elektronspins in GaAs is een interessant systeem voor het experimenteel bestuderen hoe kwantum-informatie kan worden opgeslagen in een kwantumtoestand, bestaande uit de collectieve excitatie van een verzameling spins. Dergelijke verzamelingen elektronspins combineren een redelijk lange coherentietijd met goed gedefinieerde optische transities en kunnen daardoor worden gebruikt als een medium voor het bestuderen van optische transities in kwantumsystemen en het onderzoeken van optisch kwantumgeheugen.

In zijn dissertatie laat Maksym Sladkov zien dat dit idee haalbaar is door middel van experimenteel werk dat de donorgebonden elektronspins aanslaat met behulp van kwantum-optische technieken.

Deze resultaten leveren een basis voor toekomstige experimenten die gericht zijn op de preparatie en het bestuderen van niet-lokale kwantum-entanglement tussen collectieve spin-excitaties van twee verschillende verzamelingen, wat gerealiseerd kan worden met kwantum-optische technieken.

Maksym Sladkov (Oekraïne, 1982) studeerde nanoscience aan de Rijksuniversiteit Groningen. het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door NWO. Sladkov werkt bij ASML.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:09
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 juli 2025

    Nieuw inzicht in hoe cellen de activiteit van hun genen regelen

    Een nieuwe publicatie, onder leiding van moleculair bioloog Danny Incarnato van de RUG, beschrijft honderden RNA schakelaars in de E.coli bacterie en in menselijke cellen.

  • 23 juli 2025

    Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife

    Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor een nieuwe telescoop die gammastraling kan opvangen veroorzaakt door extreme...

  • 17 juli 2025

    Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers

    Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend:  Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...