On the linear and non-linear cosmological evolution of dust density perturbations with MOND
Promotie: dhr. C. Llinares, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: On the linear and non-linear cosmological evolution of dust density perturbations with MOND
Promotor(s): prof.dr. R.H. Sanders
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
MOND theorie kan concurreren met standaard kosmologisch paradigma
Het MOdified Newtonian Dynamics (MOND) model heeft aangetoond dat het op de schaal van sterrenstelsels een serieuze concurrent is van het standaard ΛCDM kosmologische paradigma. De situatie op kosmologische schaal is nog steeds niet zo duidelijk. Het belangrijkste doel van het proefschrift van Claudio Llinares is om te testen of MOND het succes van het standaard model kan reproduceren in de context van de post-recombinatie evolutie, in het bijzonder in het non-lineaire regime.
De analyse is in vele aspecten verfijnd vergeleken met bestaande, zeer schaarse, studies in de literatuur. Drie verschillende conservatieve versies van de MOND theorie worden beschouwd. Specifieke aandacht is besteed aan het genereren van de initiële condities voor de non-lineaire simulaties. Met betrekking tot lineaire kosmologische evolutie wordt er een methode voorgesteld die een bepaalde categorie van gegeneraliseerde groei-vergelijkingen kan oplossen. De methode is onafhankelijk van de specifieke symmetrie en houdt rekening met externe en gekromde veld-e ff ecten als ook de koppeling tussen verschillende staten.
Claudio Llinares (Argentinië, 1977) studeerde sterrenkunde aan de de Universidad Nacional in Argentinië. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Astrophysikalisch Institute Potsdam (Duitsland) en het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde aan de RUG. Llinares gaat door met onderzoek als postdoc aan de University of Torino (Italië).
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:11 |
Meer nieuws
-
25 juli 2025
Nieuw inzicht in hoe cellen de activiteit van hun genen regelen
Een nieuwe publicatie, onder leiding van moleculair bioloog Danny Incarnato van de RUG, beschrijft honderden RNA schakelaars in de E.coli bacterie en in menselijke cellen.
-
23 juli 2025
Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife
Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor een nieuwe telescoop die gammastraling kan opvangen veroorzaakt door extreme...
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...