Hemodynamic physiology during perioperative intracranial hypertension. Monitoring and therapeutic implications
Promotie: dhr. A.F. Kalmar, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Hemodynamic physiology during perioperative intracranial hypertension. Monitoring and therapeutic implications
Promotor(s): prof.dr. M.M.R.F. Struys, prof.dr. E.P. Mortier, prof.dr. A.R Absalom
Faculteit: Medische Wetenschappen
Monitoring hersendruk tijdens operaties
Nieuwe chirurgische behandelingen, zoals kijkoperaties in de hersenen, vereisen een goede bewaking van de hersendruk, zuurstofaanvoer en het fysiologische evenwicht. Anesthesioloog Alain Kalmar van het UMCG heeft een nieuwe methodologie ontwikkeld om de monitoring van deze parameters tijdens operaties aanzienlijk te verbeteren.
Tijdens kijkoperaties in de hersenen kan een verhoogde hersendruk optreden wat resulteert in acute bloeddrukeffecten. Dit zogenaamde Cushing reflex tijdens verhoogde hersendruk blijkt in de acute fase te bestaan uit een gecombineerde verhoging van de bloeddruk en een versneld hartritme (tachycardie). Deze klinische bevindingen zijn vervolgens uitgebreid bestudeerd aan de hand van een diermodel. Hiermee zijn verschillende nieuwe methodes onderzocht waarmee het Cushing reflex kan worden gemeten en behandeld. De nieuwe methode om de hersen- en bloeddruk te meten tijdens hersenoperaties, die Kalmar voorstelt, is aanzienlijk nauwkeuriger dan de klassieke aanpak.
Alain Kalmar (Gent, België, 1975) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Gent. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit in het Universitair Ziekenhuis Gent, het O.L. Vrouwziekenhuis Aalst en bij de afdeling Anesthesiologie en het Onderzoeksinstituut BCN van het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:09 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.