Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Genetical genomics approaches for systems genetics

20 mei 2011

Promotie: dhr. B.M. Tesson, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Genetical genomics approaches for systems genetics

Promotor(s): prof.dr. R.C. Jansen, prof.dr. R. Breitling

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Ontrafelen moleculaire interacties aan de basis van complexe fenotypes

Bruno Tesson deed onderzoek naar het vermogen van genetical genomics om de moleculaire interacties te ontrafelen die zorgen voor complexe fenotypes (zoals een bepaalde ziekte) en hoopt daarmee bij te dragen aan de grotere ambities binnen de systeemgenetica.

Variatie in DNA-volgordes is de basis van fenotypische variatie. Het begrijpen van de mechanismes hoe deze variatie doorwerkt in weefsel, organen en organismes, is het doel van systeemgenetica. Genetical genomics gebruikt kwantitatieve methoden om de in de natuur aanwezige DNA-varianten te identificeren die ten grondslag liggen aan de variatie in mRNAs, eiwitten en metabolieten.

De resultaten van Tessons onderzoek naar bloedcellen van muizen tonen aan dat effecten van DNA-variatie op genexpressie sterk beïnvloed worden door de cellulaire ontwikkelingsfase van dat moment, wat de noodzaak aantoont om rekening te houden met cellulaire ontwikkelingfases. Vervolgens nam Tesson de verschillende stappen in een genetical genomicsonderzoek onder de loep. Zo wordt door hem een nieuwe permutatiestrategie gepresenteerd, die bescherming biedt tegen het foutief interpreteren van eQTL hotspots.

Verder introduceert Tesson een voor het analyseren van differentiële co-expressie, complementair aan klassieke differentiële expressieanalyse.

Bruno Tesson (Frankrijk, 1983) studeerde bio-informatica aan de Chalmers University of Technology in Gothenburg, Zweden. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de afdeling Groningen Bioinformatics Center (GBiC) van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Zijn onderzoek werd gefinancierd door het Netherlands Bioinformatics Center (NBCIC) en de Netherlands Genomics Initiative (NGI).

 
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:10
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 juli 2025

    Nieuw inzicht in hoe cellen de activiteit van hun genen regelen

    Een nieuwe publicatie, onder leiding van moleculair bioloog Danny Incarnato van de RUG, beschrijft honderden RNA schakelaars in de E.coli bacterie en in menselijke cellen.

  • 23 juli 2025

    Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife

    Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor een nieuwe telescoop die gammastraling kan opvangen veroorzaakt door extreme...

  • 17 juli 2025

    Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers

    Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend:  Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...