Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Community and food web structure of an African savanna. Consequences of alternative land use practices

20 mei 2011

Promotie: mw. S.N. de Visser, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Community and food web structure of an African savanna. Consequences of alternative land use practices

Promotor(s): prof.dr. H. Olff, prof.dr. P.C. de Ruiter

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Ook insecten en spinnen beter af in Serengeti Nationaal Park

Sanne de Visser toont in haar proefschrift aan dat het Serengeti Nationaal Park in Tanzania niet alleen een toevluchtsoord is voor grote planteneters en roofdieren maar ook voor geleedpotigen. Op basis van door haar nieuw beschreven ‘trofische interacties’ (wie-eet-wie) van de kleinere organismen en de al bestaande uitgebreide literatuur over de grotere fauna in het Tanzaniaanse park legde zij voor het eerst en nagenoeg compleet het voedselweb van Serengeti bloot, dat dus niet alleen zoogdieren en andere gewervelden bevat maar ook ongewervelden (waaronder geleedpotigen). Hiermee laat zij zien dat ongewervelden betrokken zijn bij bijna de helft van alle trofische interacties in dit voedselweb.

De Serengeti is een van de weinige grote ongerepte natuurgebieden op aarde waar grote planteneters en roofdieren nog voorkomen. Deze dieren en soorten met weinig trofische interacties het meest kwetsbaar zijn voor menselijke invloeden. Toch toont De Visser aan dat ook insecten en spinnen baat hebben bij de beschermingsmaatregelen in het park. Hoewel sommige insecten in de onbeschermde landbouwgebieden rondom het nationaal park in plagen kunnen voorkomen, ontdekte zij dat in het algemeen de insecten en spinnen er kleiner qua lichaamsgrootte zijn en minder soortenrijk dan in het park.

Sanne de Vries (Eelde, 1982) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij haar promotieonderzoek deed bij de afdeling: Community and Conservation Ecology (COCON) van het Centre for Ecological and Evolutionary Studies (CEES).

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:10
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 juli 2025

    Nieuw inzicht in hoe cellen de activiteit van hun genen regelen

    Een nieuwe publicatie, onder leiding van moleculair bioloog Danny Incarnato van de RUG, beschrijft honderden RNA schakelaars in de E.coli bacterie en in menselijke cellen.

  • 23 juli 2025

    Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife

    Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor een nieuwe telescoop die gammastraling kan opvangen veroorzaakt door extreme...

  • 17 juli 2025

    Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers

    Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend:  Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...